ΗΠΑ: Αυτοκρατορία ή ηγετική δύναμη;  |  Κίσιντζερ Χένρι

ISBN: 960-14-0549-6

Αρ. σελίδων 460

20,89€

Special Price18,80€

OR

Λεπτομέρειες

«Στην αυγή της νέας χιλιετίας, η υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε ακόμα και μ' εκείνη των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Από τα οπλικά συστήματα μέχρι την επιχειρηματικότητα, από την επιστήμη μέχρι την τεχνολογία, από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι τη λαϊκή κουλτούρα, η επιρροή που ασκεί η Αμερική σε όλο τον πλανήτη δεν έχει προηγούμενο. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα, η κυρίαρχη θέση της Αμερικής την έχει καταστήσει ένα αναγκαίο στοιχείο της διεθνούς σταθερότητας. Η διαμεσολάβησή της σε διενέξεις σε κομβικά σημεία του πλανήτη είναι τόσο μεγάλη, ώστε στη Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε ακέραιο τμήμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο πολύ δεσμευμένες σε αυτό το ρόλο, ώστε αυτοπροβάλλονται σχεδόν εθιμικά ως διαμεσολαβητής ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν προσκληθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - όπως συνέβη, τον Ιούλιο του 1999, στη διένεξη για το Κασμίρ ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον εαυτό τους ως την πηγή και τον εγγυητή των δημοκρατικών θεσμών σε όλο τον πλανήτη, σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό πιστεύουν ότι πρέπει να κρίνουν την αμεροληψία των εκλογών σε άλλες χώρες, ενώ επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις ή ασκούν άλλου είδους πιέσεις, αν τα κριτήρια που θέτουν δεν εκπληρώνονται.
»Ως εκ τούτου, αμερικανικά στρατεύματα είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, από τις πεδιάδες της Βόρειας Ευρώπης μέχρι τις πρώτες γραμμές των συγκρούσεων στην Ανατολική Ασία. Με αυτό τον τρόπο, οι εμπλοκές της Αμερικής τείνουν να μετατραπούν, στο όνομα της διατήρησης της ειρήνης, σε μόνιμες στρατιωτικές δεσμεύσεις. Στα Βαλκάνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά εκπληρώνουν τις ίδιες λειτουργίες με εκείνες που επιτελούσαν η Αυστριακή και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα, διατηρούν δηλαδή την ειρήνη ιδρύοντας προτεκτοράτα που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εμπόλεμες εθνότητες. Επιπλέον, οι ΗΠΑ κυριαρχούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων, τον πιο ελκυστικό παράδεισο για τους επενδυτές και τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγικών προϊόντων. Η αμερικανική λαϊκή κουλτούρα θέτει τα πρότυπα της αισθητικής για όλο τον κόσμο, έστω και αν σε μερικές περιπτώσεις λειτουργεί ως έναυσμα για εθνικές μνησικακίες. (...)
»Αποτελεί ειρωνεία της μοίρας το γεγονός ότι η υπεροχή της Αμερικής αντιμετωπίζεται συχνά με αδιαφορία από το λαό της.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :