Στις όχθες της σοφίας  |  Φλάουερ Ντέρεκ Άντι

ISBN: 960-14-0502-X

Αρ. σελίδων 268

12,74€

Special Price11,47€

OR

Λεπτομέρειες

Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια πριν, δημιουργήθηκε από το φαραώ Πτολεμαίο Α' Σωτήρα η πρώτη μεγάλη Βιβλιοθήκη του κόσμου, που ήταν παράλληλα και παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.
Το βιβλίο Στις Όχθες της Σοφίας διηγείται την ιστορία εκείνης της μοναδικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και το πώς κατάφερε να επηρεάσει τη δυτική σκέψη εξίσου -αν όχι περισσότερο- με την Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Αθήνα.
Σκιαγραφούνται, επίσης, τα πορτρέτα των αντρών και των γυναικών που συντέλεσαν στο να αποκτήσει η Βιβλιοθήκη τη φήμη της -όπως ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης, οι αστρονόμοι Αρίσταρχος και Κλαύδιος Πτολεμαίος, ο πολυμαθής Ερατοσθένης ή ο φιλόσοφος Φίλωνας, χωρίς να ξεχνάμε τους πρώτους Πατέρες του χριστιανισμού Κλήμη και Ωριγένη- αλλά αναφέρονται και εκείνοι που ευθύνονται για το μαρασμό και την τελική καταστροφή της.
Η διήγηση φτάνει μέχρι τη νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη (Bibliotheca Alexandrina), που στη διάρκεια της νέας χιλιετίας θα αποτελέσει αντάξια διάδοχο της αρχαίας Βιβλιοθήκης - ένα τολμηρό όνειρο που μετατράπηκε σε λαμπερή πραγματικότητα.