Ο Δεκέμβριος του 1944  |  Μαθιόπουλος Βάσος

ISBN: 960-236-477-7

Αρ. σελίδων 448

17,80€

Special Price16,02€

OR

Λεπτομέρειες

Ο Βάσος Μαθιόπουλος, ύστερα από εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα σε υπουργεία Εξωτερικών και σε πανεπιστημιακά ιστορικά ινστιτούτα στην Ελβετία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία –πριν από τη διάλυσή της–, παρουσιάζει μια άλλη διάσταση του Δεκεμβρίου του 1944, που αποτέλεσε καθοριστική τομή στην όλη πορεία του τόπου.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει αδιάψευστα ότι στόχος ήταν να εκμηδενιστεί η ανεπανάληπτη και μοναδική σε συνέπειες για τη χιτλερική Γερμανία Αντίσταση της μέγιστης πλειοψηφίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων σε όλη την Ευρώπη. Η εκμηδένιση επιτεύχθηκε και με μοιραία λάθη των Ελλήνων πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που συνέβαλαν στο να επιτύχει η προδιαγεγραμμένη από την τότε ακόμα Μεγάλη Βρετανία εξόντωση του ελληνικού αριστερού κινήματος. Κινήματος που, σύμφωνα με τα γερμανικά επίσημα αρχεία, διέθετε ανταρτικό στρατό με εβδομήντα χιλιάδες μέλη και εφεδρικό του ίδιου μεγέθους. Στρατό που είχε καθηλώσει στην Ελλάδα δεκατρείς επίλεκτες γερμανικές Μεραρχίες που απουσίαζαν από τα θέατρα του πολέμου: το ανατολικό και το δυτικό της Νορμανδίας και της Ιταλίας.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως στο βιβλίο για πρώτη φορά ξαναγράφουν με την κρίση ουδέτερων, αντικειμενικών παρατηρητών την τραγική εκείνη ιστορική στιγμή, που αποτέλεσε στην πραγματικότητα και την πηγή του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949).