Ελληνική Οικονομία – Παρελθόν, παρόν, μέλλον  |  Βάμβουκας Γεώργιος

ISBN: 9789601437705

Αρ. σελίδων 544

15,00€

Special Price13,50€

OR

Λεπτομέρειες

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ - ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ
ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
BRICS - ΗΠΑ - ΕΕ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΠΤΩΧΕΥΣΗ 2009 - ΜΝΗΜΟΝΙΑ
ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΜΗ
ΕΚΝΟΜΗ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ - ΔΟΛΑΡΙΟ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιβλίο περιλαμβάνει ένδεκα ενότητες στις οποίες σχολιάζονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στα επιμέρους τμήματα του βιβλίου αναλύονται ζωτικής σημασίας θέματα, όπως είναι οι πτωχεύσεις του νεοελληνικού κράτους, η χρεοκοπία του 2009 και η δέσμευση της ελληνικής κοινωνίας με ανερμάτιστες μνημονιακές οικονομικές πολιτικές, το δράμα του δημογραφικού μας προβλήματος, τα δίδυμα ελλείμματα, η νομενκλατούρα των εχόντων και κατεχόντων, οι εκτεταμένες έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, η φοροδιαφυγή και η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, η διαφθορά στο δημόσιο βίο, η είσοδος παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, ο τσαρλατανισμός στην άσκηση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ο μιθριδατισμός της ελληνικής κοινωνίας, τα κόκκινα δάνεια και η αποτυχία του προγράμματος Ηρακλή, η καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κ.ο.κ.

Η Ελλάς συγκαταλέγεται στις 193 χώρες του ΟΗΕ. Οι χώρες του ΟΗΕ συγκροτούν τον κορμό της διεθνούς οικονομίας. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική επηρεάζουν άμεσα την ελληνική πολιτικοοικονομική σκηνή. Γι’ αυτό, σε διάφορα τμήματα του παρόντος πονήματος διερευνώνται ουσιώδη θέματα της διεθνούς οικονομίας και παγκόσμιας γεωπολιτικής, που εν πολλοίς προσδιορίζουν τις τάσεις και τις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας. Η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, ο πανίσχυρος γεωπολιτικός συνασπισμός των BRICS, η διεθνής κίνηση κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις, η πυροδότηση του πληθωρισμού στη διεθνή οικονομία, η μεταβολή των επιτοκίων από την αμερικανική Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διακυμάνσεις στις τιμές των ενεργειακών πόρων, το πελώριο μέγεθος του παγκόσμιου δημοσίου χρέους, κ.ο.κ., συνιστούν παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου προτείνονται ρηξικέλευθες προτάσεις και αποτελεσματικά μέτρα οικονομικής πολιτικής για την επίτευξη αξιόλογων αναπτυξιακών επιδόσεων, την εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών και την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.