Εισαγωγή στην εξέλιξη  |  Αλαχιώτης Ν. Σταμάτης

ISBN: 978-960-14-1561-1

Αρ. σελίδων 640

74,20€

Special Price66,78€

OR

Λεπτομέρειες

 • Η Εξέλιξη, περισσότερο από κάθε άλλο επιστημονικό κλάδο, έχει προκαλέσει τις πιο βαθιές συγκινήσεις· και ο λόγος απλός· είναι η επιστήμη η οποία στις μέρες μας εκτινάσσεται από το σύγχρονο στέρεο βάθρο της μοριακής γενετικής· η επιστήμη που μιλά για το παρελθόν και το μέλλον φωτίζοντας το παρόν και την πραγματικότητα· όπως λ.χ. με τη δαρβινική ιατρική, έναν επιστημονικό κλάδο που αφορά την εξέλιξη της υγείας και των ασθενειών του Homo sapiens από την προέλευσή του.
   

 • Επεισοδιακή επιστήμη από τη γέννησή της, η Εξέλιξη συνεχίζει και σήμερα, που ωρίμασε πια, να προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο στους ειδικούς ερευνητές ή τους φοιτητές αλλά και σε όσους ανήσυχους ενδιαφερόμενους αναγνώστες αναζητούν επιστημονικές εξελικτικές γνώσεις ή ακόμα και απόψεις για το ευφυές σχέδιο.
   

 • Η εξελικτική σκέψη δεν αφορά μόνο τους φοιτητές της βιολογίας, αλλά και της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της κτηνιατρικής, της γεωπονικής, των περιβαλλοντικών επιστημών, κάθε τμήματος που ευφυώς εντάσσει στο πρόγραμμά του ακόμα και βασικές γνώσεις Εξέλιξης· μιας διαθεματικής επιστήμης που ενιαιοποιεί όλους τους βιολογικούς κλάδους –μοριακούς και κλασικούς– και συνάμα εκτείνεται σε ποικίλα θέματα και ενδιαφέροντα πολλών άλλων, απόμακρα φαινομενικά, επιστημών όπως λ.χ. η φιλοσοφία και η θεολογία.
   

 • Ο παιδαγωγικός σχεδιασμός της οργάνωσης και παρουσίασης της αξιόλογης εξελικτικής γνώσης στην έκδοση αυτή, που ευτύχησε να είναι η τρίτη, συμβάλλει σε ικανοποιητικό βαθμό στην ευχάριστη συμφιλίωση του κάθε ελεύθερου αναζητητή της εξελικτικής αλήθειας.
   

 • Το «μυστήριο» της Εξέλιξης δεν υφίσταται πια· και τούτο διότι η Εξέλιξη είναι γεγονός τεκμηριωμένο από αδιάσειστες παρατηρήσεις και πειράματα, που πυροδοτούνται από την ιλιγγιώδη πρόοδο της μοριακής γενετικής και φωτίζονται υπό το πρίσμα των γενετικών εξελικτικών αλλαγών των αρτίγονων –ζώντων– ειδών· αλλά και ορισμένων αφανισθέντων, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας του απολιθωμένου DNA.
   

 • Στη χώρα μας μόνο το 65% παραδέχεται τον Δαρβίνο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό φθάνει στο 80%, αλλά στις ΗΠΑ στο 30%. Η απόρριψη της εξελικτικής διεργασίας αντανακλά περισσότερο μια αντιδραστική ιδεολογία, που μπορεί να απειλήσει την ποιότητα της παιδείας και της εκπαίδευσης.
   

 • Εικόνα εξωφύλλου: Το γλυπτό, φωτογραφία του οποίου κοσμεί το εξώφυλλο, είναι έργο του γλύπτη Στάθη Λεοντή ο οποίος μεταποίησε αφιλοκερδώς μια παλιά ανησυχία που είχα ως Πρόεδρος τότε του Τμήματος Βιολογίας, τη δημιουργία δηλαδή ενός «γλυπτού» DNA με την ενοποιητική εξέλιξη της ζωής. Το γλυπτό στολίζει μια από τις εισόδους του κτιρίου Βιολογίας και φιλοτεχνήθηκε με τον αδιαπραγμάτευτο όρο του γλύπτη να είναι ο άνδρας υπερυψωμένος!