Προβολή όλων των 6 αποτελεσμάτων

Τσαλδίρη Ελένη

Γεννήθηκα στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας και, παρόλο που κατάγομαι από οικογένεια κατά βάση ναυτικών και ανθρώπων της θάλασσας, από νωρίς αγάπησα την τέχνη. Μαγεμένη από τις ατελείωτες ιστορίες του Μικρασιάτη παππού μου, που συνήθιζε να τις εξιστορεί κάθε βράδυ μετά το δείπνο, και την αγάπη του για τις αυτοσχέδιες κατασκευές, έμαθα να φαντάζομαι και να δημιουργώ με κάθε λογής παράδοξο υλικό. Έτσι το μεγάλο όνειρο για περαιτέρω σπουδές στη ζωγραφική ήταν δεδομένο.

Πρώτος μου σταθμός υπήρξε η διάσημη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, όπου σπούδασα ζωγραφική στο ιστορικό εργαστήριο του φουτουριστή Emilio Vedova.

Συνέχισα τις σπουδές μου στο Β' Εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας με καθηγητές την κα Β. Τσαλαματά και τον κ. Μ. Αρφαρά. Επιπλέον φοίτησα στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών «Η Τέχνη του Βιβλίου» με την κα Λ. Βιδάλη.

Η διαρκής αναζήτησή μου για το κείμενο και την εικόνα με οδήγησε το 2008 στο Cambridge School of Arts, στην Αγγλία, όπου εντρύφησα στην Εικονογράφηση Παιδικών Βιβλίων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Anglia Ruskin University. Αρωγοί στην προσπάθειά μου αυτή υπήρξαν η διετής υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας, καθώς και η πολύτιμη καθοδήγηση του καθηγητή μου Martin Salisbury. Η διπλωματική μου εργασία εκτέθηκε το Φεβρουάριο του 2010 στην Illustration Cupboard Gallery του Λονδίνου και η εργασία μου δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού Illustration - Summer 2010.

Έχω εργαστεί ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών από το 1997 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, με σημαντικότερο το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας και τη δεκαετή εμπειρία μου δίπλα στην κα Χ. Μυταρά.

Το 2011 εκδόθηκαν τα τρία πρώτα βιβλία της νέας εικαστικής παιδικής σειράς «Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες» από τις εκδόσεις Λιβάνη, με τίτλους Το Φανταστικό Θέατρο Παρουσιάζει: Τον Δημήτρη Μυταρά και τα Χρωματικά Ζευγαράκια, Τον Γιάννη Μόραλη και Το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων και Τον Κώστα Τσόκλη και το Αλλόκοτο Μπέρδεμα. Τα βιβλία παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη το Δεκέμβριο του 2011 μαζί με έκθεση της εικονογράφησης.

Από το 2004 έως σήμερα διδάσκω στα Τοσίτσεια - Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία Εκάλης και συνεχίζω να γράφω και να εικονογραφώ τις ιστορίες μου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και το έργο της θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.elenitsaldiri.gr

Βιβλιογραφία: