Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Πόλο Μάρκο

Χρονολογικός Πίνακας

1254 Ο Μάρκο Πόλο, γιος του Νικολό Πόλο, γεννιέται στη Βενετία.
1261 Ο Νικολό Πόλο και ο μικρότερος αδερφός του Ματθαίος φεύγουν από τη Σολδαία (σημερινό Σουντάκ), στην Κριμαία, για τις χώρες του Κάτω Βόλγα, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο πολύτιμων λίθων. Μετά τη στάση τους στο Σαράι, το σημερινό Αστραχάν, και έπειτα στην Μπολγκάρα πηγαίνουν στην Μπουχάρα, όπου παραμένουν τρία χρόνια.
1265 Οι αδερφοί Πόλο φτάνουν, ύστερα από ταξίδι διάρκειας ενός χρόνου κατά μήκος της Κεντρικής Ασίας, στο Τσαντού (το σημερινό Σαντού), όπου ήταν η Αυλή του Κουμπλάι Χαν.
1269 Έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι επιστροφής, οι αδερφοί Πόλο ξαναμπαίνουν στο λιμάνι της Βενετίας· ο Νικολό συναντά το γιο του Μάρκο, που τώρα είναι δεκαπέντε χρονών.
1271 Ο νεαρός Μάρκο, ο πατέρας Νικολό και ο θείος Ματθαίος ξεκινούν από τη Λαϊάδα, λιμάνι στον κόλπο της Αλεξανδρέτας στην Αρμενία, με προορισμό πάλι την Κίνα, μεταφέροντας επιστολές και δώρα εκ μέρους του καινούριου Πάπα Γρηγορίου Χ' για τον Κουμπλάι Χαν. Ο Μάρκο επιφορτίζεται με πάρα πολλές αποστολές σε μακρινές χώρες για λογαριασμό του Μογγόλου αυτοκράτορα.
1295 Οι Πόλο γυρίζουν στην πατρίδα τους. Ο Μάρκο αιχμαλωτίζεται, ίσως σε μια ναυμαχία με εμπορικά γενουατικά πλοία ή ίσως στη μάχη της Curzola το 1298, όπου υπερίσχυσε η Lamba Doria, στην οποία μπορεί ο Μάρκο να είχε συμμετάσχει με μια γαλέρα εξοπλισμένη από τους Πόλο.
1298 Στη φυλακή (ίσως στις φυλακές του Palazzo S. Giorgio στη Γένουα) ο Μάρκο έχει ένα συγκρατούμενο, το συγγραφέα Ρουστικέλο της Πίζας, στον οποίο υπαγορεύει, διηγείται ή εμπιστεύεται να μεταφράσει τις αναμνήσεις από τα ταξίδια του, των οποίων ο αρχικός τίτλος πιθανώς ήταν Divisament dou Monde, δηλαδή "Περιγραφή του Κόσμου".
1299 Ο Μάρκο ελευθερώνεται και επιστρέφει στη Βενετία, όπου συνεχίζει το εμπόριο πολύτιμων υφασμάτων, κοσμημάτων και μπαχαρικών. Παράλληλα ασχολείται και με τη διάδοση του βιβλίου του. Παντρεύεται την Ντονάτα Μπαντοέρ και αποκτά τρεις κόρες: τη Φαντίνα, την Μπελέλα και τη Μορέτα.
1324 Ο Μάρκο πεθαίνει σε ηλικία εβδομήντα χρονών. Η διαθήκη και η απογραφή των περιουσιακών του στοιχείων μάς πληροφορούν ότι είχε σπίτια απέναντι από τον Οίκο Μιλιόν, μεγάλες ποσότητες πολύτιμων υφασμάτων, πολλά αντικείμενα ανατολίτικης τέχνης και τις χρυσές πλάκες του Μεγάλου Χαν Κουμπλάι.

Βαλέρια Ντέλα Βάλε.

Βιβλιογραφία: