Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων

Κασιμάτης Γεώργιος

Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1932 από γονείς αγρότες. Σπούδασε ?εργαζόμενος κατά το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του? στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Βέρνης και του Μονάχου.

    Από την πολυσχιδή δράση του στο δημόσιο και στον κοινωνικό βίο της χώρας επιλέγομε:

  • Από την πανεπιστημιακή πορεία: Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1965), με ειδίκευση στη λειτουργία διακυβέρνησης του κράτους. Εντεταλμένος Υφηγητής, Έκτακτος και Τακτικός Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973-1999) και Πρόεδρος της Νομικής Σχολής (1993-1997). Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών (1990-2012). Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (1985-1990). Προς τιμήν του εκδόθηκαν το 2004 ξενόγλωσσος τιμητικός τόμος με συμμετοχή 57 καθηγητών από 18 χώρες, το 2011 ελληνόγλωσσος με συμμετοχή 39 Ελλήνων συναδέλφων του και το 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Από την πορεία του ως δημόσιου λειτουργού: Διευθυντής του Νομικού Γραφείου και Νομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1981-1988), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO (1982-1985), μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1998), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (2003-2012).

Ο Γιώργος Κασιμάτης είχε ενεργό συμμετοχή στο προπαρασκευαστικό στάδιο αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975 και ήταν ο συντάκτης του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986. Από τη Μεταπολίτευση υπήρξε επικεφαλής και μέλος πολυάριθμων νομοπαρασκευαστικών και άλλων επιστημονικών επιτροπών όλων των τομέων του κράτους.

  • Από την πορεία του ως δημόσιου λειτουργού: Διευθυντής του Νομικού Γραφείου και Νομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1981-1988), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO (1982-1985), μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1998), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (2003-2012).
  • Από την επιστημονική του δράση: Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Ιδρυτικό μέλος (1981), μέλος του ΔΣ, Αντιπρόεδρος και από το 2004 Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου. Τα έτη 1992-2012 μέλος του ΔΣ και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Μελετών.
  • Από την πολιτική και κοινωνική του δράση: Υπήρξε μέλος της πολιτικής ένωσης «Όμιλος Παπαναστασίου» μέχρι τη βίαιη διάλυσή της από τη δικτατορία και, ακολούθως, προσχώρησε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», που είχαν συστήσει βασικά στελέχη του Ομίλου. Μετά τη δικτατορία: Μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος της Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων, μέλος της Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού, μέλος της Διεθνούς Ομάδας των Οκτώ Εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε στην ΕΕ τη Διακήρυξη Αρχών για Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού, καθώς και πολυάριθμων άλλων πολιτικών, επιστημονικών, κοινωφελών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο Γιώργος Κασιμάτης ήταν ο πρώτος που μελέτησε τις συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδας του Μαΐου του 2010 και αποκάλυψε τη σωρευτική παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί δε να είναι ο βασικός μελετητής και πολέμιος του καθεστώτος δανεισμού της Ελλάδας. Παράλληλα, ανέπτυξε στο πλαίσιο του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πολιτική δράση αντίστασης κατά του καθεστώτος αυτού, καθώς και διαρκούς ενημέρωσης του Ελληνικού Λαού.
  • Συγγραφικό έργο: Το σύνολο των επιστημονικών, πολιτικών και άλλων δημοσιευμάτων του Γιώργου Κασιμάτη ανέρχεται σε εκατοντάδες τίτλων και διακρίνεται για την έντονη κριτική διείσδυση στο βάθος των αντικειμένων τους. Ο κριτικός λόγος του είναι πάντοτε προσανατολισμένος προς την αξία του ανθρώπου, το κοινωνικό συμφέρον και την πραγματική δημοκρατία.
  • Ειδικές γνώσεις και εμπειρία: Ο Γιώργος Κασιμάτης, εκτός από την επιστημονική του δράση και τη δράση του για τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της πολιτειολογίας και των λειτουργιών του κράτους, ιδίως του πολιτεύματος και της διακυβέρνησής του.

Βιβλιογραφία: