Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Γκούφας Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Γκούφας, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε νομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και με τη διαφημιστική εταιρεία «Γνώμη».

Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, πρωτότυπα ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους πολλών τραγουδιών γνωστών συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Πλέσσα κ.ά., από τα οποία ξεχώρισαν το «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά. Οι πρώτες του ραδιοφωνικές συνεργασίες ήταν σε κείμενα της ραδιοφωνικής σειράς «Πικρή, μικρή μου αγάπη». Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και το «Μην πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Β. Ανδρεόπουλο.

Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές. Ο Βαγγέλης Γκούφας είναι ιδρυτής του θεατρικού σχηματισμού «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδoς τον τίμησε για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά.

Βιβλιογραφία: