Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου

Η Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Παγκρατίου.

Ύστερα από μονοετή ειδική εκπαίδευση και μετά από επιτυχείς εξετάσεις, προσελήφθη μόνιμη σχεδιάστρια στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό Τμηματάρχου Α'.

Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη λογοτεχνία. Έγραφε ωραίες σχολικές εκθέσεις, ποιήματα και διηγήματα, που κάποια δημοσιεύονταν σε παιδικά περιοδικά.

Παράλληλα με την εργασία της, έλαβε με υποτροφία του Δημοσίου τα πτυχία δύο ξένων γλωσσών: της αγγλικής (Proficiency) από το GACI Αθηνών, όπου τιμήθηκε με το πρώτο της βραβείο για την έμμετρη ερμηνεία και ανάλυση του φιλοσοφικού αριστουργήματος «If» του R. Kipling, και της ιταλικής από τo Casa d’Italia Αθηνών. Επίσης, επί μία δεκαετία σπούδασε κλασική μουσική (πιάνο) με τη Χαρά Τόμπρα του Ωδείου Αθηνών.

Χόμπι αγαπημένα της είναι η ζωγραφική και η σύνθεση (κολάζ), η επιμελημένη συλλογή γραμματοσήμων από ελληνικές και ξένες σειρές και φακέλων πρώτης κυκλοφορίας.

Η Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου έχει επίσης ασχοληθεί αρκετά με το σκάκι κι έχει λάβει μέρος σε αρκετά Σιμουλτανέ. Ακόμα, ξεχωριστό είναι το ενδιαφέρον και η αγάπη της προς κάθε ανυπεράσπιστο πλάσμα και, φυσικά, η προστασία των ζώων, που εκδηλώνονται πεντακάθαρα στο βιβλίο της Τα Ζώα οι Πιστοί μας Φίλοι.

Τα ταξίδια στην Ελλάδα και την Ευρώπη με το σύζυγο και το Ι.Χ. τους ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα χόμπι της. Στο οικογενειακό τους άλμπουμ με τίτλο Η Μαγεία της Περιπέτειας, περιγράφει λεπτομερώς τη μοναδική, την απόλυτη απόλαυση που προσφέρουν τα ταξίδια αυτά.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η μεγάλη αγάπη της για τα βιβλία την ώθησε το έτος 1994 να αναλάβει η ίδια, επίσημα πλέον, την έκδοση των βιβλίων της, υπό την επωνυμία «Δελφίνια» και με οπτική παράσταση τρία δελφίνια διασταυρωμένα. Με ξεχωριστή αγάπη και ευθύνη επεξεργαζόταν την επιμέλεια των βιβλίων της (σελιδοποίηση, διορθώσεις, εικονογράφηση), πλην της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας.

Όλα πήγαιναν καλά, όμως η αιφνίδια απώλεια του συζύγου της, που διακινούσε τις εκδόσεις, ανέκοψε την πορεία της και συνέχισε να γράφει δίνοντας την εργασία της σε άλλο εκδότη.

Η προσφορά της στη νεοελληνική λογοτεχνία έχει εκτιμηθεί από Ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες, όπως ο Ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης, οι φιλόλογοι Ευριπίδης Σούρλας, Ντία Παπαδοπούλου, οι λογοτέχνες Μιχαήλ Σταφυλάς, Ιφιγένεια Χρυσοχόου κ.ά.

Έχει λάβει βραβεία και πολλές τιμητικές διακρίσεις από πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς και έχει συμπεριληφθεί στο Λεξικό της Δ.Ι.Ν.Λ. (Διαρκής Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) και στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης (Αμφικτιονία Ελληνισμού).

Η Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εστίας Νέας Σμύρνης, της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, της Ενώσεως Νέας Σμύρνης, της Ενώσεως των εκ Μαγνησίας, και άλλων πνευματικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Έργα της

 • Θέλω = Μπορώ (Ψυχολογική μελέτη) Έπαινος Εστίας Ν. Σμύρνης
  Εκδ. Α΄ Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
  Εκδ. Β΄ Δελφίνια
 • Ο Φριφρής (Νουβέλα)
  Εκδ. Α΄ Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
 • Ένα Νοσταλγικό Ταξίδι (Ταξιδιωτικό)
  Εκδ. Α΄ Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
 • Αξέχαστες Ιωνικές Σελίδες (Ιστορία - Λαογραφία)
  Βραβείο Εστίας Ν. Σμύρνης
  και Καταχώριση του έργου στα «Επιλεγμένα Βιβλία για Βιβλιογραφία»

  (Μικρασιατική Ηχώ, Ιαν. – Φεβρ. 1987)
 • Ένα Νοσταλγικό Ταξίδι (Ιωνικό)
  Εκδ. Β΄ Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
 • Τα Ζώα οι Πιστοί μας Φίλοι
  Καταχώριση στα «Επιλεγμένα Βιβλία για παιδιά 9 ετών και άνω»
  «Ελληνική Λέσχη Βιβλίου» Εκδ. Σμυρνιωτάκη
 • Παραμύθια – Παραδόσεις – Διηγήματα (Παιδική λογοτεχνία)
  Εκδ. Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
 • Τα Ωραιότερα Παραμύθια του Λαού μας (τόμοι 2)
  Έπαινος των εκ Μαγνησίας και περιχώρων καταγομένων,
  Εκδ. Σμυρνιωτάκη
 • Ένα Νοσταλγικό Ταξίδι (Ιωνικό)
  Βραβείο Ένωσης Μαγνησίας για το σύνολο του έργου της
  Εκδ. Γ΄ Άννα Βούρβουλη-Νερούτσου
 • Οι Περιπέτειες του Καπετάν Σταυρή (Νεανικό μυθιστόρημα) Εκδ. Σμυρνιωτάκη

Βιβλιογραφία: