Πορεία ζωής... Για μια ανθρώπινη πόλη  |  Μπέης Δημήτρης

ISBN: 978-960-14-2168-1

Αρ. σελίδων 414

15,15€

Special Price13,63€

OR

Λεπτομέρειες

Η παρουσία του Δημήτρη Μπέη αποτέλεσε σταθμό στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Διαμόρφωσε τη γενιά των αυτοδιοικητικών στελεχών που πίστεψαν ότι δεν αρκεί ο δήμαρχος να είναι διεκδικητικός εναντίον της κυβέρνησης· οφείλει να παράγει και έργο στο Δήμο του. Με τις δυναμικές του παρεμβάσεις και καταλήψεις αποκτήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι εκατοντάδων στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν άλση, πλατείες, αθλητικά κέντρα και δεκάδες κτίρια για το κοινωνικό έργο του Δήμου. Η Αθήνα γέμισε πράσινο. Φυτεύτηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δέντρα, θάμνοι κ.λπ. Προώθησε τον «υγιή» αθλητισμό με αθλητικά κέντρα, το πρόγραμμα «αθλητισμός για όλη την οικογένεια», το «Γύρο της Αθήνας». Με μπροστάρη το Δήμο Αθηναίων αναπτύχθηκε το περιβαλλοντικό κίνημα και έγιναν οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το νέφος. Δημιούργησε λέσχες για την τρίτη ηλικία και καθιέρωσε τις θερινές διακοπές. Πολιτιστική επανάσταση με δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, άνοιγμα στους νέους καλλιτέχνες, ίδρυση Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Δημοτικής Πινακοθήκης και Βιβλιοθήκης, αναβίωση του αθηναϊκού καρνάβαλου.
Πρώτος ο Δήμος Αθηναίων αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση. Με τις πρωτοβουλίες του έκανε την Αθήνα πιο ανθρώπινη πόλη. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πολίτες λένε ότι ήταν «ο τελευταίος δήμαρχος της Αθήνας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ετίμησε με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη.

«Όταν ζητήθηκε να γράψω τη βιογραφία μου, διαπίστωσα ότι ποτέ δεν είχα κρατήσει ημερολόγιο ούτε έγγραφα στοιχεία. Άρχισα να σκαλίζω τη μνήμη μου, αυτό όμως δεν αρκούσε. Με βοήθησε το διάβασμα των εφημερίδων σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας επί μακρόν τη φιλόξενη βιβλιοθήκη της Βουλής. Φοβούμαι όμως ότι θα υπάρχουν και “τεχνικά” λάθη. Βέβαια, συγχωρήστε μου και κάποιες υποκειμενικές εκτιμήσεις».

Δ. Μπ.