Ποιος διοικεί πραγματικά τον κόσμο;  |  Μπάρνετ Τομ&Γκέιμς Άλεξ

ISBN: 960-14-1241-7

Αρ. σελίδων 390

17,25€

Special Price15,52€

OR

Λεπτομέρειες

Πέρασαν οι εποχές που εκείνο που χρειαζόταν για να διοικήσει κανείς τον κόσμο ήταν να ’χει πρόσβαση στα υπουργικά συμβούλια. Σήμερα χρειάζεται πρόσβαση και στα διοικητικά συμβούλια των παγκόσμιων εταιρειών. Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κινούνται ελεύθερα και στα δύο περιβάλλοντα;
Η μεγαλύτερη παγκόσμια ενοποιητική δύναμη είναι το χρήμα και η διαχείριση των οικονομικών όλου του κόσμου είναι κρίσιμη για τη γενική ευημερία του πλανήτη. Αλίμονο, όπως ισχύει με όλες τις χρηματικές συναλλαγές –από τις πιο μικρές προσωπικές μέχρι τις μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς πληρωμές– πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για τους εγκληματίες να παραβιάζουν το σύστημα. Η κλοπή δεν είναι μια δραστηριότητα που περιορίζεται στα σκοτεινά δρομάκια του κόσμου, αλλά μια συνήθης πράξη στις αίθουσες των διοικήσεων των μυστικών υπεράκτιων τραπεζών, και τα ποσά είναι σχεδόν απίστευτα.
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) παρακολουθεί όλο τον κόσμο, διαβάζoντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ακούγοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι μυστικές υπηρεσίες διασυνδέονται και οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν βρόμικες μεθόδους για να αντιπαλέψουν την τρομοκρατία.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο Τομ Μπάρνετ παρέχει έναν κατάλογο των συνήθων υπόπτων που είναι οικείος στους ειδικούς των θεωριών συνωμοσίας. Από τους ελευθερομασόνους μέχρι την εταιρεία Scull and Bones («Κρανίο και Οστά»), από τους Illuminati (Πεφωτισμένους) μέχρι τα μέλη της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ο σκιώδης κόσμος των αφεντάδων των πολιτικών αχυρανθρώπων αποκαλύπτεται και αναλύεται. Η αιχμή της έρευνάς του λαμβάνει ως δεδομένο ότι όποιος κυβερνά στον Λευκό Οίκο σήμερα ελέγχει τον κόσμο της μοναδικής υπερδύναμης.
Στο δεύτερο μέρος, ο Άλεξ Γκέιμς διερευνά τα εγκλήματα των εταιρειών, τη διεφθαρμένη πολιτική επιρροή και τις χρηματοπιστωτικές καταστροφές. Από τη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία (Enron) μέχρι τη μεγαλύτερη λογιστική απάτη στην ιστορία (WorldCom), το κίνητρο είναι το κέρδος, το κέρδος που έχει αποκομιστεί παράνομα εις βάρος των απλών μετόχων.
Τα συμβόλαια για τις αμυντικές προμήθειες είναι μεγάλες δουλειές και οι ειδικοί των θεωριών συνωμοσίας συχνά ισχυρίζονται ότι η οσμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ωθεί την Αμερική σε περιφερειακές συγκρούσεις.