Κατάργηση των μετρητών και συνέπειες - Ο τρόπος του ολοκληρωτικού ελέγχου  |  Χέρινγκ Νόρμπερτ

ISBN: 978-960-14-3626-5

Αρ. σελίδων 286

16,49€

Special Price14,84€

OR

Λεπτομέρειες

Τα µετρητά δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ηλεκτρονικό ίχνος. Και ό,τι αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη είναι πλέον δηµόσια προσβάσιµο.

Σας αρέσει να ξεγυµνώνεστε µπροστά στον τραπεζικό σας σύµβουλο; Όχι; Κι όµως, στο µέλλον θα στέκεστε εντελώς γυµνοί απέναντί του, καθώς θα γνωρίζει και την παραµικρή πληρωµή που κάνετε. Όπως και οι χάκερ. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσµο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα µετρητά, επικαλούµενες την καταπολέµηση της τροµοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αυτά όχι µόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία µας, αλλά συµβάλλουν στη διασφάλισή τους. Εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγµατα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που µας έχουν αποµείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωµάτων µας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από τους συλλογείς προσωπικών δεδοµένων του κλάδου της πληροφορικής. Γιατί κάθε φορά που πληρώνουµε τοις µετρητοίς αποκλείουµε όλους όσοι θέλουν να ξέρουν τα πάντα για µας.
 
Μόνο τα µετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγµα των νοσταλγών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρµοστούν στον σύγχρονο κόσµο. Τα µετρητά είναι χειροπιαστά και µετρήσιµα. Βοηθούν να κρατάµε υπό έλεγχο τα έξοδά µας. Τα µετρητά είναι κανονικό χρήµα, υποστηριζόµενο από το κράτος. Αντίθετα, πίσω από το λογιστικό χρήµα των τραπεζών κρύβεται µόνο µια δέσµευση για µετρητά, µια υπόσχεση σε περιόδους ευνοϊκής οικονοµικής συγκυρίας. Από τη χρηµατοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και έπειτα έχουµε αρχίσει και πάλι να το αντιλαµβανόµαστε. Από τα µετρητά επωφελούµαστε τόσο ως πολίτες όσο και ως φορολογούµενοι. Διότι µε κάθε τραπεζογραµµάτιο και κέρµα ευρώ που θέτουν σε κυκλοφορία οι κεντρικές µας τράπεζες αυξάνονται τα κέρδη που αυτές αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισµό. Αντίστοιχα, το κράτος συλλέγει χαµηλότερους φόρους. Με το χρήµα όµως που διακινούν οι τράπεζες τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Κερδισµένοι βγαίνουν µόνο οι τραπεζίτες.