Η Ρωσία την εποχή του Μεγάλου Πέτρου  |  Λίντσεϊ Xιουζ

ISBN: 978-960-14-1528-4

Αρ. σελίδων 840

22,31€

Special Price20,08€

OR

Λεπτομέρειες

O Πέτρος ο Μέγας, γνωστός και ως ο «μεταρρυθμιστής τσάρος», ανέλαβε ένα παράτολμο εγχείρημα εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού, που επηρέασε τις ζωές όλων των υπηκόων του. Ίδρυσε νέα πρωτεύουσα του κράτους, την Αγία Πετρούπολη, η οποία έγινε σύμβολο πολιτιστικής αλλαγής, και δημιούργησε ναυτικό, που σηματοδότησε την ανάδειξη της Ρωσίας σε ναυτική δύναμη. Ταυτόχρονα ισχυροποίησε τους παλιούς θεσμούς της δουλοπαροικίας και της απολυταρχίας.
Αυτό το αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο, η ιστορία του Πέτρου και της Ρωσίας όπου αυτός κυριάρχησε, εξετάζει τον αντίκτυπο της παρουσίας του άντρα που επευφημήθηκε ως ο «δημιουργός της Νέας Ρωσίας», αλλά και επικρίθηκε ως σκληρός τύραννος ο οποίος θυσίασε μακραίωνες παραδόσεις για χάρη της διεθνούς αναγνώρισης.
Η Λίντσεϊ Xιουζ, που στηρίχτηκε σε αδημοσίευτες μέχρι τώρα πηγές, μας προσφέρει το εκτεταμένο πανόραμα μιας από τις σημαντικότερες περιόδους της ρωσικής ιστορίας. Προσεγγίζει μεθοδικά την εποχή, αναλύοντας με τη σειρά όλα τα θέματα: εξωτερική πολιτική, στρατό και ναυτικό, οικονομία, κυβερνητικούς θεσμούς, κοινωνία, τέχνες, εκπαίδευση και θρησκεία. Eρευνά για τις εμπειρίες των γυναικών και παρουσιάζει τη ζωή της Aυλής –συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Καταμέθυστης Συνέλευσης–, τις γιορτές, τις διασκεδάσεις και το λαϊκό πολιτισμό.

Την έκδοση στα ελληνικά αυτού του τόσο σημαντικού έργου προλογίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας.

Αν και δεν πρόκειται για μια βιογραφία του Πέτρου, στο βιβλίο κυριαρχεί η προσωπικότητα αυτού του δίμετρου γίγαντα ο οποίος χαιρόταν να κάνει παρέα με νάνους και απλούς ανθρώπους, λάτρευε τις μεταμφιέσεις και τα ψευδώνυμα, παντρεύτηκε μια χωρική και είχε το πάθος της πολιτιστικής μεταρρύθμισης. Η συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότητα του Πέτρου, μας παρουσιάζει ένα ψυχογράφημά του και εξερευνά τις πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις του – ακόμα και την τραγική σύγκρουση με το μεγαλύτερο γιο του Αλέξιο, τον οποίο καταδίκασε σε θάνατο. Η αφήγησή της κλείνει με μια επανεξέταση της κληρονομιάς που άφησε η εποχή του Πέτρου μέχρι τις μέρες μας.