2003: Η Ελληνική Προεδρία και το μέλλον της Ευρώπης

Συγγραφέας: Σταμπόγλης Διονύσιος

Από: 11.47

ISBN: 960-14-0582-8

Αριθμός σελίδων: 197

Η Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2003, για ένα εξάμηνο, την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο (από την 1η Ιουλίου 2002 έως την 31η Δεκεμβρίου 2002) θα προεδρεύει της «ευρωζώνης», θα συμμετάσχει στη λεγόμενη «Τρόικα της ΕΕ» και θα προεδρεύει της ΚΕΠΠΑ.
Παράλληλα όμως έχει αρχίσει μια ευρεία συζήτηση για «Το Μέλλον της Ευρώπης».
Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για να συμμετάσχει στη συζήτηση αυτή και να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα της Προεδρίας της «ευρωζώνης» και της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ;
Μοναδική φιλοδοξία του παρόντος βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα ερέθισμα για την έναρξη διαλόγου γύρω από τα παραπάνω θέματα.

«Η Ελλάδα υπεισέρχεται σε έναν κύκλο υποχρεώσεων, που θα βρεθούν στο απόγειό τους τον Ιούνιο του 2003, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Κορυφής) στη Θεσσαλονίκη. Είναι σαφές ότι η Ελληνική Προεδρία μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν και διάφορες πτυχές της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, με την ασφάλεια αλλά και τη φιλοξενία όσων θα συμμετάσχουν ή θα παρακολουθήσουν τις εργασίες τόσο των Συμβουλίων Υπουργών όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
»Το χρονικό διάστημα (1/1/2003-30/6/2003) κατά το οποίο θα ασκήσει η χώρα μας την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ συμπίπτει με μια φάση καμπής στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία σηματοδοτείται από δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, που την επηρεάζουν άμεσα. Το γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο δρομολόγησε εξελίξεις που η έκτασή τους δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακόμα, αλλά και το γεγονός της κυκλοφορίας του ευρώ και στη φυσική του μορφή από την 1η Ιανουαρίου 2002, οι επιπτώσεις του οποίου δεν είναι σαφώς ορατές στη μετεξέλιξη της "ευρωζώνης" και γενικότερα της ΕΕ».

• Άμεσα διαθέσιμο.

2003: Η Ελληνική Προεδρία και το μέλλον της Ευρώπης

Από: 11.47

Κωδικός προϊόντος: Ι146 Κατηγορία: