Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Τζουκάνοβιτς Μίλομιρ

Ο Μίλομιρ Τζουκάνοβιτς (1948) έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία. Τα δύο τελευταία,
Ο Κόκορας Λαλεί στο Μπρόντγουεϊ
και το Κοκτέιλ Μανχάταν, έγιναν μπεστ σέλερ, καθιερώνοντάς τον ως έναν απ' τους κορυφαίους Σέρβους συγγραφείς.
Το μυθιστόρημα Ο Κόκορας Λαλεί στο Μπρόντγουεϊ κυκλοφόρησε το 1993 από το μεγάλο εκδοτικό οίκο «Πρόσβετα». Ηταν υποψήφιο για «μυθιστόρημα της χρονιάς» (βγήκε δεύτερο) και η βιβλιοθήκη της πόλης του Βελιγραδίου το χαρακτήρισε ως το βιβλίο με τους περισσότερους αναγνώστες τη χρονιά του 1993.
Ο συγγραφέας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Νομικών Σπουδών του Βελιγραδίου. Πήρε μέρος στις φοιτητικές εξεγέρσεις στο Βελιγράδι το 1968, πρώτη πολιτική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κομουνιστική Γιουγκοσλαβία, γεγονός που θα σημαδέψει το συγγραφικό του έργο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος-συντάκτης μιας σατιρικής εφημερίδας, οδηγός φορτηγού, ξεναγός και παρουσιαστής της δικιάς του τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής.
Από το 1986 έως το 1990 ζει στη Νέα Υόρκη.
Κερδίζει τα προς το ζην δουλεύοντας ως πωλητής ενός βιβλιοπωλείου στην 5η Λεωφόρο και ως τραπεζικός υπάλληλος. Είναι η εποχή που γράφει το μυθιστόρημα Ο Κόκορας Λαλεί στο Μπρόντγουεϊ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, γράφει το μυθιστόρημα Κοκτέιλ Μανχάταν (τρεις απανωτές εκδόσεις). Τους τελευταίους μήνες ζει στην Αθήνα, όπου τελειώνει το καινούριο μυθιστόρημά του Τα Εγχορδα του Αγίου Γεωργίου. Ο Κόκορας Λαλεί στο Μπρόντγουεϊ έχει κυκλοφορήσει στη Ρωσία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ.

Βιβλιογραφία: