Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Τσιριγωτάκης Λάμπης

Ο Λάµπης Τσιριγωτάκης ξεκίνησε τη δηµοσιογραφική του σταδιοδροµία στην εβδοµαδιαία αθλητική εφηµερίδα Οµάδα του συγκροτήµατος Λαµπράκη και στη συνέχεια εργάστηκε στο τµήµα διεθνών ειδήσεων της εφηµερίδας Το Βήµα. ∆ιέκοψε τη συνεργασία του µε το συγκρότηµα Λαµπράκη για να σπουδάσει µε υποτροφία στη σχολή δηµοσιογραφίας του λόρδου Τόµσον, ιδιοκτήτη τότε του συγκροτήµατος των Times στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Μετά το τέλος των σπουδών του συνεργάστηκε µε τις βρετανικές εφηµερίδες Western Mail στο Κάρντιφ και Liverpool Echo στο Λίβερπουλ, όπως και µε την ελληνική υπηρεσία του BBC.

Από το 1979 και για τέσσερις περίπου δεκαετίες εργάστηκε ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εφηµερίδα Έθνος.

Πραγµατοποίησε πολλές διεθνείς αποστολές. Κάλυψε την Ισλαµική Επανάσταση του Χοµεϊνί στο Ιράν για το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Έχει παρουσιάσει στην ΕΡΤ τριάντα περίπου δικά του ντοκιµαντέρ µε διεθνή και ελληνικά θέµατα. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Η Ελλάδα του ανατέλλοντος ηλίου», που αποκαλύπτει την επίδραση της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στην Ιαπωνία σήµερα, βραβεύτηκε µε τρία χρυσά βραβεία στον ετήσιο διαγωνισµό που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ µε θέµα την Ιαπωνία. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Αντίο, Μις Σαϊγκόν», το οποίο περιγράφει τη ζωή στο Βιετνάµ µετά τον εµφύλιο πόλεµο, βραβεύτηκε στα ετήσια τηλεοπτικά βραβεία της εφηµερίδας Έθνος.

Έχει βραβευτεί από το ίδρυµα δηµοσιογραφίας Μπότση για την αντικειµενική του δηµοσιογραφία.

Βιβλιογραφία: