Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Σταυροπούλου-Τσιμιγκάτου Μαρία

Η Μαρία Σταυροπούλου-Τσιμιγκάτου γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας το έτος 1935· παιδί αγροτικής οικογένειας αλλά ταυτόχρονα γνωστής εξαιτίας της συγγένειάς της με τον ήδη γνωστό τότε Γεώργιο Παπανδρέου, τον μετέπειτα Γέρο της Δημοκρατίας.
Η πολιομυελίτιδα της στέρησε τη φυσιολογική της σωματική ανάπτυξη και ο θάνατος της μητέρας της, αργότερα, στάθηκε αφορμή να διαλυθεί η οικογένειά της και η ίδια να βρεθεί από τα πρώτα κιόλας παιδικά της χρόνια στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Πατρών.
Ο πόλεμος τη βρίσκει να μεγαλώνει στα χέρια ανάδοχης οικογένειας στην Πάτρα. Τα παιδικά της χρόνια κύλησαν χωρίς ίχνος τρυφερότητας. Γνώρισε το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων από πολύ νωρίς, ενώ η φυματίωση αυτή τη φορά της άνοιξε νέες πληγές. Οι διαδρομές της ζωής της για αρκετά χρόνια ήταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Όταν αποθεραπεύτηκε το 1956 διεκδίκησε το δικό της μερίδιο στη ζωή. Το 1963 παντρεύτηκε τον Σπύρο Τσιμιγκάτο με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί. Το 1970 ο άνδρας της πέθανε, αφήνοντάς τη να μεγαλώσει μόνη της το παιδί τους.
Ο αγώνας της ζωής της συνεχίστηκε μέσα από άπειρες δυσκολίες, προβλήματα και απορρίψεις.
Συνταξιούχος σήμερα, ζει στην Πάτρα και, έχοντας αποκαταστήσει το παιδί της, προσπαθεί με τις μικρές της δυνάμεις να ενισχύει τους συνανθρώπους της.
Με το βιβλίο αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα και χωρίς να αξιώνει τη θέση συγγραφέα καταθέτει την ψυχή της.
Δε σπούδασε ποτέ. Όλος κι όλος ο κύκλος σπουδών της άρχισε και τέλειωσε στην πρώτη δημοτικού.
Ό,τι καταθέτει σήμερα δεν είναι παρά ένα κατηγορώ στις απάνθρωπες κοινωνικές δομές που συντρίβουν συνειδήσεις ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Βιβλιογραφία: