Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Σωμερίτης Ριχάρδος

Ο Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι.
Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1948. Εργάστηκε για τη Μάχη, την Ελευθερία, την Καθημερινή, την ΕΡΤ (διευθυντής ειδήσεων της ΕΤ 1 από το 1989). Από το 1992 αρθρογραφεί στο Βήμα.
Εζησε σαράντα χρόνια στη Γαλλία. Εκεί ήταν στέλεχος της γαλλικής ραδιοφωνίας και από το 1974 ως το 1987 παραγωγός ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης. Διετέλεσε επίσης συνεργάτης της Le Monde και, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν εκδότης και διευθυντής του γαλλόγλωσσου εβδομαδιαίου δελτίου Athenes - Preise Libre. Στη Γαλλία διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου συνδικάτου δημοσιογράφων.
Συνεργασίες του έχουν δημοσιευθεί και σε πολλές άλλες μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιβλία του ίδιου:

Στα ελληνικά:
Ο Ξενόφερτος. Χρονικό μιας ελεύθερης Τηλεόρασης. Εκδόσεις «Εστία», Αθήνα, 1990.

Στα γαλλικά:
Le Livre Noir de la Dictature en Grece (Η Μαύρη Βίβλος της Δικτατορίας στην Ελλάδα) σε συνεργασία με τους Aris Fakinos και Clement Lepidis. Εκδόσεις «Le Seuil», col. Combats. Παρίσι, 1969. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα πορτογαλικά.
Toute la Grece (Ολη η Ελλάδα). Εκδοση A.P.L. Παρίσι, 1974.

Συμμετοχές:
Στο Ο Κόσμος των Ειδήσεων, των Διαμαντή Μπασαντή και Κωνσταντίνου Στράτου, το κεφάλαιο «Ειδήσεις και Τηλεόραση». Εκδόσεις «Γνώση», Αθήνα, 1991.
Στο Η Ελληνική Κοινωνία Μπροστά στις Βαλκανικές Εξελίξεις (Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Πρακτικά ημερίδας. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1992.

Βιβλιογραφία: