Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων

Σηφουνάκης Νίκος

Ο Νίκος Σηφουνάκης είναι αρχιτέκτονας, με εξειδίκευση στην αναστήλωση μνημείων. Διετέλεσε Βουλευτής νομού Λέσβου (1989-2015), Υπουργός και Αν. Υπουργός στα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Αιγαίου, Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Την τετραετία 2004-2007 διετέλεσε Ευρωβουλευτής και εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδεχόμενος τον τ. Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ.

Το 1987 βραβεύθηκε από την Europa Nostra για τη συνεισφορά του στη διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λέσβου και της Λήμνου.

Το 2003 ανακηρύχθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας «Officier de l’ ordre des arts et des lettres» για τη συνεισφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στα χρόνια της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε ενάντια στο καθεστώς των Συνταγματαρχών στην Ιταλία, όπου έζησε, και συνδέθηκε με τους: Αμαλία Φλέμιγκ, Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Μπριλλάκη, Αλέκο Παναγούλη, το Ναύαρχο Νίκο Παππά και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που επισκέφθηκε την Ίμβρο και την Τένεδο κάτω από δύσκολες συνθήκες το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιήθηκε για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Βιβλία του:

1) Λέσβος, Βιομηχανικά Κτίρια: Ελαιοτριβεία - Σαπωνοποιεία (19ος & Αρχές 20ού Αιώνα). Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε το ντοκιμαντέρ «ΕΛΑΙΑΣ ΑΙΓΛΗ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που βραβεύθηκε με το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Περιβάλλοντος το 1987.
2) Ναοί και Εξωκκλήσια της Λήμνου (Η Αρχιτεκτονική και η Διακόσμησή τους, 18ος-Αρχές 20ού Αιώνα), με ομάδα συνεργατών.
3) Ενθύμιον Σαπωνοποιίας, με ομάδα συνεργατών.
4) Τα Λιθόστρωτα.
5) Κατατεθειμένες Προτάσεις.
6) Οι Μάντρες στη Λήμνο και στα Άλλα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
7) Τα Λιθόστρωτα:
Αιγαιοπελαγίτικα και Στεριανά.
8) Ίμβρος – Τένεδος:
Οι Τελευταίες Ελληνικές Ημέρες.
9) Πολιτική:
Σχεδιασμός και Πράξη (Η Εμπειρία της Περιόδου 2000-2004).
10) Στα Βήματα της Ευρώπης.

Βιβλιογραφία: