Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων

Σβαµπ Κλάους

Ο καθηγητής Κλάους Σβαµπ γεννήθηκε το 1938 στο Ράβενσµπουργκ της Γερµανίας. Είναι ο ιδρυτής και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ. Το 1971 δηµοσίευσε το έργο Modern Enterprise Management in Mechanical Engineering, στο οποίο υποστήριζε ότι µια εταιρεία δεν πρέπει να υπηρετεί µόνο τους µετόχους, αλλά όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, προκειµένου να επιτύχει τη µακροπρόθεσµη οικονοµική µεγέθυνση και ευηµερία. Για να προωθήσει την έννοια του ενδιαφερόµενου µέρους, ο Σβαµπ ίδρυσε, το ίδιο έτος, το Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ.

Ο καθηγητής Σβαµπ έχει διδακτορικό στα οικονοµικά (Πανεπιστήµιο του Φράιµπουργκ) και στη µηχανική (Ελβετικό Οµοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) και µάστερ στη δηµόσια διοίκηση από τη Σχολή ?ηµόσιας ?ιοίκησης Τζ. Φ. Κένεντι, του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ. Το 1972, εκτός από τον ηγετικό ρόλο του στο Φόρουµ, άρχισε να διδάσκει ως καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης, όπου σήµερα είναι επίτιµος διδάκτωρ. Σε όλη την επαγγελµατική σταδιοδροµία του έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συµπεριλαµβανοµένων δεκαεφτά τιµητικών διδακτορικών. 
 
Μεταξύ άλλων εθνικών διακρίσεων, χρίστηκε ιππότης στη Γαλλία (Ιππότης της Λεγεώνας της Τιµής, 1997), στην Αγγλία (από τη βασίλισσα Ελισάβετ II, Ιππότης ?ιοικητής του Τάγµατος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, 2006) και στη Γερµανία (Ιππότης ?ιοικητής του Σταυρού, 2012). Έλαβε επίσης το Παράσηµο του Τάγµατος του Ανατέλλοντος Ηλίου της Ιαπωνίας (2013).
 
Μετά από την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια, έχει γράψει και συν-γράψει πολλά βιβλία και εκθέσεις, στα οποία συµπεριλαµβάνονται η ετήσια Παγκόσµια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα (1979-σήµερα) του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ, The Fourth Industrial Revolution (2016, διεθνές µπεστ σέλερ, που µεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες), Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution (2018, µε τον Νίκολας Ντέιβις) και Η Μεγάλη Επανεκκίνηση (2020, µε τον Τιερί Μαλερέ, που κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Λιβάνη).  Παράλληλα µε την ηγετική θέση του στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ, έβαλε τα θεµέλια, µαζί µε τη σύζυγό του Χίλντε, του Ιδρύµατος Σβαµπ για την Κοινωνική Επιχειρηµατικότητα (1998), ίδρυσε το Φόρουµ των Νέων Παγκόσµιων Ηγετών (2006) και την Κοινότητα Παγκόσµιων ?ιαµορφωτών (2011).
Κατοικεί στη Γενεύη µε τη σύζυγό του.
 

Βιβλιογραφία: