Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Σαχινίδης Γ. Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γ. Σαχινίδης γεννήθηκε στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας το 1953 και έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (1976), καθώς και τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας (1994).

Είναι συγγραφέας βιβλίων και πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά και άλλα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, σε πρακτικά συνεδρίων αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια, με πρωτότυπες ανακοινώσεις, και πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό διαλέξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ακόμη διοργάνωσε επτά επιστημονικές Ημερίδες και Συμπόσια, με συμμετοχή των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων.
Οργάνωσε διάφορα εκπαιδευτικά, λαογραφικά και καλλιτεχνικά ταξίδια με τους μαθητές και τους φοιτητές του, με πλήθος μουσικοχορευτικών παραστάσεων, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Επίσης, διοργάνωσε εκατοντάδες καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε υπαίθριες σκηνές και σε θέατρα (ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΑΛΛΑΣ, ΒΕΑΚΕΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ κ.ά.) και συνεργάστηκε με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, του θεάτρου κ.ά.

Το συνολικό επιστημονικό και καλλιτεχνικό του έργο έτυχε επιστημονικής και κοινωνικής αναγνώρισης και γι’ αυτό έλαβε αρκετές Tιμητικές Διακρίσεις από διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλους Κοινωνικούς Φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος, επί σειρά ετών, του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (με έδρα την Καλλιθέα Αττικής) (1990-2013), του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας (με έδρα την Γαλανόβρυση Λάρισας) (1995-2013) κ.ά.
Υπήρξε Συντονιστής Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχίας Πειραιά (1995-1999), με πλούσιο πολιτιστικό έργο.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» (1995-2013), στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.
Υπηρετεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ως Διευθυντής Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

Εργογραφία του ιδίου:

1. «Κοινωνική λειτουργία του παραδοσιακού Χορού στη σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία: Το παράδειγμα του Νομού Μαγνησίας» (διδ. Διατριβή), έκδοση του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.), Αθήνα 1995, σελ. 254.

2. «Μεσολόγγι-Αιτωλικό, Μουσική και χορευτική ιστορία και παράδοση», έκδοση του οίκου «Πολυμέσα Εκπαιδευτική-Μηχανική», Αθήνα 2002, σελ. 300.

3. «Παραδοσιακός Χορός και Λαϊκή Δημιουργία». Είναι συλλογικός τόμος και εκδόθηκε, με δική του επιμέλεια, από τις εκδόσεις «Παπαζήση», Αθήνα 1999, σελ. 154. Περιέχει δέκα άρθρα διακεκριμένων συγγραφέων.

4. «Χοροί και τραγούδια της Ηπείρου», ένθετο βιβλίο στο ομότιτλο CD, που περιέχει παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου με την κομπανία του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, έκδοση «Κρόνος», Αθήνα 2000, σελ. 64 (μικρού σχήματος).

Ακόμη είναι εκδότης και διευθυντής του τριμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ για τον Πολιτισμό και την Παράδοση» του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., που εκδίδεται επί έντεκα συνεχή χρόνια (2002-2013).

Βιβλιογραφία: