Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Παρίσης Ιωάννης

Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης γεννήθηκε στην Αριδαία Πέλλας. Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1973, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε ως αξιωματικός σε μονάδες και σχηματισμούς σε θέσεις διοίκησης και επιτελείου, στο ΓΕΣ, στην Πρεσβεία Μαδρίτης ως Στρατιωτικός Ακόλουθος, στο ΥΠΕΘΑ ως Διευθυντής Τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης κ.α. Σήμερα είναι υποστράτηγος ε.α. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (Πολιτικές Επιστήμες) και διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης (Διεθνείς Σχέσεις) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (2004-06). Είναι συνεργάτης διαφόρων επιστημονικών ινστιτούτων και περιοδικών. Διδάσκει θέματα στρατηγικής, γεω­πολιτικής διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας κ.ά. στη ΣΕΘΑ, την ΑΔΙΣΠΟ, το Centre D’ Etudes Diplomatiques et Strategiques (CEDS) κ.α. και ως επισκέπτης ομιλητής σε πανεπιστημιακά μεταπτυχιακά τμήματα. Από το 2012 είναι Senior Fellow του New Westminster College (Vancouver – Canada).

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής, ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, στρατηγικής, γεωπολιτικής, αμυντικής τεχνολογίας και εξοπλισμών, διεθνών οργανισμών κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε διάφορες συλλογικές εκδόσεις.

Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του:


Παράγοντες Ισχύος στο Διεθνές Σύστημα (2011), Η Ευρώπη της Άμυνας (2010), Διάστημα και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια (2006), Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια στο Σύνταγμα της Ευρώπης (2005), Ευρωπαϊκή Άμυνα – Λεξικό Όρων και Διαδικασιών (2003), Η Αμυντική Αυτονομία της Ενωμένης Ευρώπης (2001), Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ταυτότητα στην Αυγή του 21ου Αιώνα (2000), Η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια στη Μεταψυχροπολεμική Εποχή (1997), Χαλύβδινοι Θώρακες (1993).

Βιβλιογραφία: