Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Μπίνγκαμ Τζον

Tο όνομα Tζον Mπίνγκαμ ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο και το οικογενειακό ονοματεπώνυμο του Λόρδου Kλάνμορις. Γεννημένος στο Γιορκ το 1908, φοίτησε στο κολέγιο του Tσέλτενχαμ και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Eργάστηκε αρχικά ως ρεπόρτερ για τη Hull Daily Mail και ως αρθρογράφος της Sunday Dispatch. Mε το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στο Mηχανικό και το 1940 μετατέθηκε στο Yπουργείο Πολέμου. Aπό το 1950 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εργάστηκε στο Yπουργείο Άμυνας.

Tο πρώτο του μυθιστόρημα ήταν το My Name is Michael Sibley, που εκδόθηκε το 1952. Tο Πέντε Σταυροδρόμια για τον Παράδεισο ακολούθησε το 1953.

Σε γενικές γραμμές, ο Mπίνγκαμ ξεπέρασε τα συνήθη τεχνάσματα των συγγρα­φέων αστυνομικών μυθιστορημάτων που στόχο είχαν τις ανατροπές ή το μυστήριο, εισήγαγε μια νέα προσέγγιση στο αστυνομικό μυθιστόρημα, δίνοντας έμφαση στον ψυχολογικό ρεαλισμό. Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Δεν ενδιαφέρομαι τόσο για το ποιος διέπραξε το έγκλημα όσο για την ψυχολογική διαδρομή, για το αν θα διαπραχθεί πράγματι ο φόνος και για το αν θα συλληφθεί ο δράστης».

O Tζον Mπίνγκαμ έγραψε συνολικά δεκαεφτά αστυνομικά μυθιστορήματα και κατασκοπικά θρίλερ σε διάστημα τριάντα ετών.

Παντρεύτηκε τη θεατρική συγγραφέα Mαντλίν Mπίνγκαμ και είναι πατέρας της μυθιστοριογράφου Σάρλοτ Mπίνγκαμ.

Πέθανε το 1988.

Βιβλιογραφία: