Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων

Μουτσόπουλος Χαράλαμπος Μ.

O Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Έκανε τις βασικές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αριστούχος φοιτητής και μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του (στρατιωτικό και αγροτικό) συνέχισε τις σπουδές του σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, στον τομέα της Εσωτερικής Παθολογίας και των Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

Το 1980 επιστρέφει ως καθηγητής Παθολογίας στη νεοσυσταθείσα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου κατορθώνει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να θέσει το τμήμα του στο διεθνή επιστημονικό χάρτη και να κάνει τα Γιάννενα πόλο έλξης ασθενών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1993 εκλέγεται καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου επαναλαμβάνει το πείραμα με απόλυτη επιτυχία.

Στόχος του καθηγητή Μουτσόπουλου ήταν και είναι η δημιουργία σωστών γιατρών και ερευνητών μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και της έρευνας. Αυτό έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα με περισσότερες από πεντακόσιες δημοσιεύσεις πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πολλές διεθνείς διακρίσεις και με πλειάδα μαθητών του γιατρών, που επανδρώνουν τα νοσοκομεία, τις ιατρικές σχολές και τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός από το επιστημονικό έργο, ο Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος έχει γράψει εκλαϊκευμένα άρθρα για τους ασθενείς σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει εκθέσει τις απόψεις του για θέματα οργάνωσης του συστήματος υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Απόψεις «Για Αυτιά που δεν Ακούν...»., Μικρές Ιστορίες... Μακράς Πορείας.,Ελληνικό «Σύστημα» Υγείας: Η Λειτουργία του σε Καιρό Χρεοκοπίας και Διοσκούρων τα Ανομολόγητα (με το ψευδώνυμο Κάστορας Χαραλάμπους).

Βιβλιογραφία: