Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Λυσσαρίδης Βάσος

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Λεύκαρα. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, που πρωτοστάτησε στις τότε μαζικές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι τότε κυβερνώντες αντιδρούσαν για να μη διασαλεφθούν οι σχέσεις Ελλάδας -Βρετανίας. Ήταν γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητών.

Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959).

Εξελέγη βουλευτής του Πατριωτικού Μετώπου το 1960 και έκτοτε εκλέγεται συνέχεια βουλευτής.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Αφρικανο-ασιατικής Αλληλεγγύης (AAPSO) και φιλοξένησε στην Κύπρο ηγέτες των αντιαποικιακών κινημάτων της Αφρικής (Γκαμπράλ, Νέτο, Μαρσελίνο ντος Σάντος, Όλιβερ Τάμπο, Nujome).

Υπήρξε γενικός γραμματέας του ICSA (Αλληλεγγύη στους Λαούς της Νότιας Αφρικής), οργανισμού ενάντια στο απαρτχάιντ, υπέρ της απελευθέρωσης του Νέλσον Μαντέλα.

Ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ το 1969 και παρέμεινε πρόεδρός του ως το 2002. Έκτοτε είναι επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στο πραξικόπημα και το μεταπραξικόπημα. Γι' αυτή τη δράση του έγινε απόπειρα δολοφονίας του κατά την οποία σκοτώθηκε ο Δώρος Λοΐζου και ένας περαστικός.

Υπήρξε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής από το 1985-1991.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης (τώρα επίτιμος) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ποίηση και ζωγραφίζει. Παντρεύτηκε τη Βαρβάρα Κόρνγουολ, δημοσιογράφο και συγγραφέα.

Βιβλιογραφία: