Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων

Κρίτας Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Κρίτας γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1914 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και το μεγαλύτερο αδερφό του στη Θεσσαλονίκη.
Το 1932 έρχεται στην Αθήνα. Εγγράφεται στη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» και μετά την αποφοίτησή του, το 1934, συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις διαφόρων θιάσων. Το 1941 παύει να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού και αφοσιώνεται στις θεατρικές επιχειρήσεις και στις μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνικών συγκροτημάτων και διάσημων ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώνει περιοδείες ελληνικών θιάσων στο εξωτερικό - δραστηριότητα που σφραγίζεται με τη διοργάνωση περιοδειών του «Πειραϊκού Θεάτρου» του Δημήτρη Ροντήρη (1960-1970) σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής.
Παράλληλα ασχολείται με τη δημοσιογραφία, γράφοντας ανταποκρίσεις και άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες και παίρνοντας συνεντεύξεις από διάσημους ξένους πολιτικούς. Το πρώτο ξένο συγκρότημα που φέρνει στην Ελλάδα το 1947 είναι το «Ballets des Champs Elysees». Από εκείνο το χρόνο σημειώνεται ουσιαστικά η ενασχόλησή του στον τομέα των καλλιτεχνικών ανταλλαγών, η οποία καλύπτει πενήντα χρόνια πλούσιας καλλιτεχνικής δράσης. Είναι ο πρώτος που ευθύς μετά τον πόλεμο φέρνει στην Ελλάδα κορυφαία σοβιετικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα, όπως τα «Μπαλέτα Μπολσόι», στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που έχει κοπεί ουσιαστικά η επικοινωνία της Δύσης με τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα πυκνώνει τις ελεύσεις δυτικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, ορχηστρών αλλά και τσίρκων, καθώς και διάσημων ξένων καλλιτεχνών.
Από το 1957 ως το 1970 εκδίδει, με τη συνεργασία του Μάριου Πλωρίτη, το ετήσιο αλμανάκ Θέατρο.
Από το 1974 ως το 1985 παρουσιάζει στο θέατρο «Βεάκειο» του Πειραιά διάσημα ξένα φολκλορικά συγκροτήματα. Επίσης γράφει μια σειρά από διακόσια είκοσι άρθρα-μαρτυρίες με εντυπώσεις από τα ταξίδια του στον κόσμο, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Έθνος.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας και του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και αφιερώνει πολύ χρόνο και πάθος στην αλληλογνωριμία των λαών.
Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με τη διοργάνωση των καλλιτεχνικών περιοδειών του «Εθνικού Θεάτρου» στο εξωτερικό και τη συγγραφή.
Γυναίκα του είναι η Βάσω Μανωλίδου και μοναχοκόρη τους η Αλίνα Κρίτα.
Έχει γράψει τα βιβλία: Το Θέατρο στον Κόσμο και Όπως τους Γνώρισα - Τόμος Α', καθώς και τα 'Aγραφοι Κανόνες στις Δημόσιες Σχέσεις και Όπως τους Γνώρισα - Τόμος Β', τα οποία κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις μας.

Βιβλιογραφία: