Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Ιωαννίδου-Αδαμίδου Ειρένα

Η Ειρένα Ιωαννίδου-Αδαμίδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Τέλειωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και, στη συνέχεια, σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες στη Λωζάννη και στη Βιέννη.
'Αρχισε να γράφει στα 16 της χρόνια. Ασχολείται κυρίως με την πεζογραφία, το θέατρο και τη λογοτεχνική μετάφραση.
Μέχρι τώρα έχει δημοσιεύσει 19 βιβλία (νουβέλες, διηγήματα, θέατρο, μεταφράσεις), έχει γράψει 60 θεατρικά έργα, από τα οποία 37 έχουν παιχτεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το θέατρο (στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες) κι έχει μεταφράσει 93 ξένα θεατρικά έργα (τα περισσότερα από το πρωτότυπο: γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά), από τα οποία τα 40 έχουν παιχτεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το θέατρο, στην Κύπρο και την Ελλάδα. Επίσης, πολλά διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα σε χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής. Το SSI, N. Y. (Short Story International, New York - "Tales by the world's Great Contemporary Writers") έχει δημοσιεύσει 11 διηγήματά της από τις βραβευμένες συλλογές Ο Συμεός και Η κόρη του Θόδωρου.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1994 της απονεμήθηκε το Πρώτο (και μοναδικό) Βραβείο του Έβδομου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, για το έργο της «Οι ύποπτοι». Στον ίδιο διαγωνισμό, το έργο της «Η ληστεία» τιμήθηκε με τον έναν από τους τέσσερις επαίνους που είχαν απονεμηθεί.
Από το 1962 συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως συγγραφέας και μεταφράστρια θεάτρου. Κατά καιρούς συνεργάζεται και με άλλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, καθώς και με διάφορα θέατρα της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Είναι μέλος στα λογοτεχνικά σωματεία: Κυπριακό Κέντρο ΠΕΝ, Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Αθήνα), Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (Αθήνα), Εταιρεία Λογοτεχνικών Μεταφραστών (Αθήνα).

Βιβλιογραφία: