Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Γκροζντάνοβιτς Σάβα Γ.

Ένας από τους καλύτερους προπονητές, γεννήθηκε στη Γελάσνιτσα, κοντά στην πόλη Nις. Άρχισε να παίζει βόλεϊ το 1947 στην ομάδα του Βελιγραδίου, τη Ράντνιτσκι. Την επόμενη χρονιά όλη η ομάδα πήγε στη Ζελέζνιτσαρ, όπου και έμεινε για είκοσι ένα συνεχόμενα χρόνια. Το 1951 έγινε προπονητής της Εθνικής Γυναικείας Ομάδας Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι το 1969 προπονούσε συγχρόνως ομάδες διαφόρων συλλόγων: Ζελέζνιτσαρ (άντρες), Παρτιζάν (γυναίκες), Ερυθρό Αστέρα (γυναίκες). Προπόνησε επίσης ομάδες νέων και κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή με την ομάδα νεανίδων της Ζελέζνιτσαρ τo 1949, με την ομάδα εφήβων το 1950 και το 1951. Η Εθνική Ομάδα Γυναικών Γιουγκοσλαβίας, κάτω από τη δική του καθοδήγηση, κέρδισε την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Παρίσι (με τη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία στην πρώτη και τη δεύτερη θέση).
Το 1961 και το 1962 βρέθηκε στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊμπολ, και ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που προπόνησε την αντρική Εθνική Ομάδα της Ελλάδας. Το 1962 η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία Βόλεϊμπολ τον ανακαλεί από την Ελλάδα, για να αναλάβει τις ομάδες αντρών και γυναικών ως εθνικός προπονητής. Το 1969 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου προπόνησε τον Παναθηναϊκό (άντρες και γυναίκες, εφήβους και νεανίδες). Όλες αυτές οι ομάδες υπήρξαν πρωταθλήτριες Ελλάδας επί σειρά ετών. Με την αντρική ομάδα του Παναθηναϊκού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Παράλληλα ήταν υπεύθυνος εκλέκτορας και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών της Ελλάδας. Οι ομάδες στις οποίες ο Σάβα Γκροζντάνοβιτς υπήρξε προπονητής κέρδισαν 32 τίτλους εθνικών πρωταθλημάτων, στη Γιουγκοσλαβία ή την Ελλάδα. Η Γιουγκοσλαβία κέρδισε χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Νάπολη (1963, άντρες) και στην Τυνησία (1967, άντρες). Ένα χάλκινο μετάλλιο κέρδισε και στην Πανεπιστημιάδα στη Βουδαπέστη (1965), που ουσιαστικά ήταν ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Το 1969, μαζί με τον καθηγητή Μαρίνκοβιτς, δημοσίευσε ένα πολύ γνωστό βιβλίο για τους νέους με τίτλο Demostration Posters of Volleyball ― Cinegram of Volleyball. Τιμήθηκε με το Βραβείο Οκτωβρίου του Βελιγραδίου το 1965.

Βιβλιογραφία: