Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Έντσελ Μ. Ρόμπερτ

Η εντρύφηση του Ρόμπερτ Μ. Έντσελ στην ιστορία της ομάδας Μνημείων Άνδρες ξεκίνησε την εποχή που ζούσε στη Φλωρεντία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενώ στεκόταν στην Πόντε Βέκιο, την περίφημη Παλιά Γέφυρα, αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να σώθηκαν τόσα πολλά από τα σπουδαία μνημεία και έργα τέχνης της Ευρώπης από την καταστροφή που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Έκτοτε, πραγματοποίησε σημαντική ακαδημαϊκή έρευνα, συγκέντρωσε άγνωστο έως τότε υλικό της εποχής και αφιέρωσε τη ζωή του στο να μάθει περισσότερα για εκείνη τη μικρή ομάδα Συμμάχων στρατιωτών που έγιναν γνωστοί ως Μνημείων Άνδρες.

Η αποστολή τους, πρωτοφανής στην ιστορία, ήταν να διασώσουν και να διαφυλάξουν τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της Ευρώπης από το μηχανισμό λεηλασίας που είχαν στήσει οι Ναζί.

Ο Ρόμπερτ Έντσελ είναι ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μνημείων Ανδρών για τη Διαφύλαξη της Τέχνης, το οποίο βραβεύτηκε με το Αμερικανικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Τεχνών το 2007, και συμπαραγωγός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Ο Βιασμός της Ευρώπης, με θέμα τη λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών της Ευρώπης από τους Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι επίσης ο συγγραφέας του bestseller Η Διάσωση του Ντα Βίντσι, μιας φωτογραφικής μελέτης της λεηλασίας των έργων τέχνης από τους Ναζί και των προσπαθειών που κατέβαλαν οι Μνημείων Άνδρες, καθώς και του βιβλίου Σώζοντας την Ιταλία.

Ο Ρόμπερτ Μ. Έντσελ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του.

Ζει στο Ντάλας.

Βιβλιογραφία: