Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Ανδριανόπουλος Ανδρέας

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κεντ και Κέμπριτζ της Αγγλίας και Όσλο της Νορβηγίας.

Είναι διπλωματούχος του ειδικού τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς και κάτοχος δύο επίτιμων διδακτορικών διπλωμάτων.

Εξελέγη συνολικά επτά φορές βουλευτής Πειραιά και Νήσων και μετείχε ως Υπουργός και Υφυπουργός σε έξι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 1986 εξελέγη και Δήμαρχος του Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, καθώς και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα κι από την ενεργό πολιτική. Στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004 εξελέγη για όγδοη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (Επικρατείας), συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, αναλύσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνούς κύρους έντυπα, όπως η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Transition, το Links κ.ά., ενώ έχει γράψει βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει επίσης ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση.

Υπήρξε επισκέπτης - ειδικός εμπειρογνώμων (Visiting Scholar) του Κολεγίου Σεντ Έντμουντς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1995-96) και συνεργάτης της Μονάδας Εσωτερικής Ασίας και Μογγολίας της Σχολής Ανατολικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εταίρος (Public Policy Fellow) του Ερευνητικού Ιδρύματος Woodrow Wilson Center στην Ουάσινγκτον (1998-99) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Κέναν για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι ακόμα μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αποφοίτων του Woodrow Wilson Center στην Ευρώπη.
Έχει διευθύνει σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις για ζητήματα ισλαμικής αναβίωσης και πετρελαιαγωγών στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, Ουισκόνσιν, Τζορτζ Ουάσινγκτον, Βιρτζίνια και Κολούμπια, στο αμερικανικό Department of State, καθώς και σε κέντρα μελετών της Ουάσινγκτον.

Έχει ταξιδέψει σε χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας και εργάζεται ως σύμβουλος ανάλυσης πολιτικού ρίσκου για διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στις περιοχές αυτές.

Το Νοέμβριο του 2003 ονομάστηκε καθηγητής της έδρας Δημόσιας Πολιτικής «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας.
Τελευταία του βιβλία είναι τα Δημοκρατικός Καπιταλισμός και Κοινωνία της Γνώσης (1997), Στην Καρδιά του Ισλάμ: Από τις Στέπες της Κεντρικής Ασίας ως το Αφγανιστάν (1998), Η Παγκοσμιοποίηση και οι Εχθροί της (2002), In the Heart of Islam (2002), Λουτρό Αίματος στο Νότο (2003) και με τη Shireen Hunter (επιμ.) το Geostrategic Developments in Eurasia After September 11 (εκδ. Frank Cass, 2003). Επίσης, το Crisis in Trans-Atlantic Relations, με άλλους ειδικούς, από το ίδρυμα ZEI της Βόννης, το 2005. Έγραψε επίσης τα Υπερασπίζοντας την Ελευθερία (2005), Ολοκληρωτικός Πόλεμος για την Ενέργεια (2006) και Κατερίνα Σφόρτσα (2006).

Τελευταία, εργάστηκε ως επικεφαλής ομάδας διεθνών ειδικών, συμβουλεύοντας την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών, ενώ ονομάστηκε για δεύτερη φορά εταίρος του Woodrow Wislon Center της Ουάσινγκτον, με αντικείμενο την Ενεργειακή Διπλωματία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τώρα διατελεί Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας (Deree College) που εδρεύει στην Πλάκα.

Έχει δυο γιους και ζει στην Ύδρα και την Αθήνα.

Βιβλιογραφία: