Μαράκανδα  |  Κασιμάτης Πέτρος

ISBN: 960-14-0997-1

Αρ. σελίδων 48

18,35€

Special Price16,51€

OR

Λεπτομέρειες

Στο βιβλίο Μαράκανδα (αρχαία ονομασία της Σαμαρκάνδης) συγκεντρώθηκαν 21 ποιήματα – αριθμός συμβολικός και σε αυτή την έκδοση με αφορμή τον ιερό αριθμό 7 (7*3 = 21).
Το εξώφυλλο των αντιτύπων κοσμείται με ένα μοναδικό νόμισμα του Ελληνοβακτριανού Βασιλείου (1ος αιώνας μ.Χ.) που στην κύρια όψη του υπάρχει μια αντρική μορφή η οποία γυρίζει τον τροχό του κάρμα. Το χρυσό νόμισμα είναι μοναδικό στο είδος του και δεν αναφέρεται σε κανένα νομισματικό κατάλογο του κόσμου. Είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί και χρονολογείται κατά τη μετάβαση από την Ινδοελληνική περίοδο στην περίοδο του Κουσάν. Το ελληνοϊνδικό νόμισμα, βάρους 4,3 γρ. σε χρυσάφι, βρέθηκε μέσα σε τάφο πολεμιστή της Κεντρικής Ασίας –πιθανότατα πρόσωπο βασιλιά– δίπλα σε ένα πτυσσόμενο κάθισμα εκστρατείας μαζί με δύο φαρέτρες και δύο τόξα. Το νόμισμα από ανακυκλωμένο υλικό φιλοτεχνήθηκε σε αντίγραφα από την εταιρεία «Ανακύκλωση Χυτήρια Λέσβου» των αδελφών Σαμιώτου στα Μόρια της Λέσβου με την ίδια αρχαία τεχνική των παραδοσιακων μαστόρων του μετάλλου.
Το βιβλίο κοσμείται με ζωγραφιές του Γιώργου Σταθόπουλου εμπνευσμένες από τα κείμενα και τις αφορμές για το χρυσόμαλλο δέρας, την Αργώ και το ταξίδι στα βασίλεια της Ασίας.
Η ορχηστρική μουσική του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν σε cd με τον ομώνυμο τίτλο «Μαράκανδα», που συνοδεύει το βιβλίο, δεξιώνεται τον αναγνώστη στους τόπους και στις αλληγορίες αυτού του εγχειρήματος. Tα ορχηστρικά μέρη του μουσικού έργου Mαράκανδα του συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν είναι τα εξής: 1) Ξημέρωμα στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων, 2) Μαράκανδα. Καλπάζοντας ανατολικά του Ιαξάρτη, 3) Είμαι ο ναός του κατερχόμενου Θεού, 4) Δίδυμοι χρησμοί της μοίρας, 5) Και αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι, 6) Ο χρόνος φοβάται τις Πυραμίδες.