Αθύρματα των ΜΜΕ  |  Σμυρνής Κώστας

ISBN: 978-960-14-1223-8

Αρ. σελίδων 278

17,25€

Special Price15,52€

OR

Λεπτομέρειες

Eίναι κοινός τόπος ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (MME) διαδραματίζουν σήμερα κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών. Παρεμβαίνουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και αλλού. Διαμορφώνουν νέα πρότυπα και αξίες, με θετικό και αρνητικό τρόπο. Eπηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, με τις επιλογές των γεγονότων, των κειμένων και των εικόνων, διαμορφώνουν έννοιες και επιβάλλουν κατηγορίες, πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές, εθνικές, γεωγραφικές, ψυχολογικές, τις οποίες χρησιμοποιούν για να καταστήσουν τα γεγονότα, τα κείμενα και τις εικόνες κατανοητές. Eπομένως καθορίζουν όχι μόνο αυτό που βλέπουμε ή καταγράφουμε από τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε ή καταγράφουμε τον κόσμο, αυτό που ονομάστηκε με μία φράση «εικονική πραγματικότητα».

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται συνοπτική αναφορά στην εμφάνιση και στην εξέλιξη των MME που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν το γραπτό λόγο (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά κτλ.).
Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στην εμφάνιση και στην εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων μέχρι την ψηφιακή μας εποχή (φωνογράφος, ραδιόφωνο, μέσα ηχογραφημένης μουσικής, τηλεόραση και διαδίκτυο).
Στο τρίτο μέρος αναλύονται φαινόμενα διαχείρισης της είδησης, που έχουν σχέση τόσο με τις εσωτερικές λειτουργίες των μέσων (τίτλοι, κύρια άρθρα, κατασκευασμένη είδηση κτλ.) όσο και με τις σχέσεις τους με το κοινωνικό γίγνεσθαι και τη χρησιμοποίησή τους από την εκάστοτε εξουσία, αλλά και από τους αντιπάλους της (δικτατορία, ραδιοφωνικός σταθμός Πολυτεχνείου, Πόλεμος στο Iράκ).
Στο τέταρτο μέρος γίνεται αναφορά στα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα MME στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαπενταετία και στις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στην ελληνική κοινωνία και στη δημοκρατική διακυβέρνησή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :