Ο Ράιχ αποκαλύπτει τους μύθους που συνέβαλαν στην υπονόμευση της δημοκρατίας από τις μεγάλες εταιρείες: ότι όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται ανάλογα με την «αξία» τους, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας, ότι οι εταιρείες πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων και όχι των εργαζομένων.
Μας δείχνει ότι οι κρίσιμες επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε δεν αφορούν το μέγεθος του κράτους, αλλά υπέρ ποιου λειτουργεί το κράτος: ότι δεν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά και το «μεγάλο» κράτος, αλλά ανάμεσα σε μια αγορά που είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί μια εκτεταμένη ευημερία και σε μια αγορά που είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διοχετεύει τα περισσότερα κέρδη σε όσους βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας.
Ο πραγματιστής και αισιόδοξος Ράιχ θεωρεί ότι, αν αυξηθεί η αντισταθμιστική ισχύς όλων μας, θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε τη διολίσθηση προς την ανισότητα και τον περιορισμό των ευκαιριών.
Ίσως κανείς δε γνωρίζει τόσο καλά πώς αλληλοτέμνονται τα οικονομικά με την πολιτική όσο ο Ρόμπερτ Ράιχ και στο βιβλίο αυτό μάς αποκαλύπτει πώς η ισχύς και η επιρροή δημιούργησαν μια νέα ολιγαρχία, συρρίκνωσαν τη μεσαία τάξη και ευθύνονται για την αύξηση της ανισότητας στα εισοδήματα και τον πλούτο τα τελευταία ογδόντα χρόνια.
Ο Ράιχ καθιστά απολύτως σαφές ότι η λατρεία μας για την «ελεύθερη αγορά» είναι προβληματική, αλλά και ότι συγκαλύπτει την ισχύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που στρεβλώνουν την αγορά προς όφελός τους.
Mια ανάλυση που διαλύει τους μύθους, μας δείχνει πώς το οικονομικό σύστημα που βοήθησε την Αμερική να γίνει τόσο ισχυρή μάς απογοητεύει πλέον και μας προτείνει τι να κάνουμε για να το διορθώσουμε.