Η Ηγεσία που διευκολύνει τη μάθηση  |  Μπαγάκης Γιώργος&Macbeath John

ISBN: 978-960-14-1819-3

Αρ. σελίδων 164

20,29€

Special Price18,26€

OR

Λεπτομέρειες

Τα κείμενα του βιβλίου αυτού προέρχονται από την προ-συνεδριακή ημερίδα του 4ου Συνέδριου του Διεθνούς Προγράμματος «Carpe Vitam. Leadership for Learning», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και με το οποίο ουσιαστικά τέλειωσε το πρόγραμμα αυτό. Για περισσότερο από 3 χρόνια, μια επταμελής ελληνική ερευνητική ομάδα από τη Μονάδα Μεθοδολογίας και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης του ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών, εργάστηκε μαζί με 3 ελληνικά σχολεία στο διεθνές αυτό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 7 Πανεπιστήμια και 24 σχολεία, από 8 διαφορετικές περιοχές και 3 διαφορετικές ηπείρους. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο του 2005, περισσότεροι από 100 ερευνητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να συνθέσουν τα αποτελέσματα και να εμβαθύνουν στη γνώση που παρήχθη κατά την τρίχρονη διαδρομή τους, που ξεκίνησε το Μάιο του 2002, με το πρώτο συνέδριο του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μαζί με τους διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ερευνητές του προγράμματος βρέθηκε στην Αθήνα και ο επιφανής καθηγητής David Perkins από το Πανεπιστήμιο του Harvard, ως σχολιαστής των εργασιών του 4ου συνεδρίου του προγράμματος.
Η παρουσία για λίγες μέρες στην Αθήνα τόσο πολλών και σημαντικών μελών της διεθνούς ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας με αφορμή τις εργασίες του συνεδρίου παρείχε μια καλή ευκαιρία για να έλθει σε επαφή το ευρύτερο ελληνικό κοινό με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της έρευνας σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του σχολείου.
Στο βιβλίο υπάρχουν 3 κείμενα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (John MacBeath, David Frost, Sue Swaffield) που πραγματεύονται θέματα ηγεσίας προσανατολισμένης στη μάθηση, τη βελτίωση σχολείου και την αξιολόγηση που διευκολύνει τη μάθηση. Υπάρχει ακόμα μια εργασία του Michael Schratz από την Αυστρία που θέτει ζητήματα σύνδεσης της ηγεσίας και της μάθησης με την επαγγελματική ανάπτυξη καθώς και του Leif Moos από τη Δανία που συνδέει τη μάθηση με τη δημοκρατία. Επίσης υπάρχει ένα κείμενο της ελληνικής ομάδα του προγράμματος για τη βελτίωση του σχολείου. Το βιβλίο τελειώνει με ένα κείμενο εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Ψυχικού με εμπειρίες συναφείς με το πρόγραμμα.