Συγγραφέας: Γκάαρντερ Γιοστέιν  

Quick Overview

O Γιοστέιν Γκάαρντερ γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και λογοτεχνία στο Όσλο. Eργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας µέσης εκπαίδευσης. Aρχικά έγραψε βιβλία για παιδιά και εφήβους. Σήµερα εργάζεται ως συγγραφέας. Zει στο Όσλο µε τη γυναίκα του, η οποία είναι θεατρολόγος, και µε τους δύο γιους του. Το 1997 µε τη σύζυγό του δηµιούργησαν το Ίδρυµα Σοφία, το οποίο έως το 2013 πρόσφερε ετήσιο χρηµατικό βραβείο στην καλύτερη καινοτόµο εργασία υπέρ του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. 

Tο πρώτο του µυθιστόρηµα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι O Kόσµος της Σοφίας, το οποίο µεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Tο Mυστήριο της Tράπουλας κυκλοφόρησε το 1990, δύο χρόνια πριν από τον Kόσµο της Σοφίας, και το 1991 κέρδισε το Bραβείο Kριτικών Λογοτεχνίας της Nορβηγίας, το σηµαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του. Έχει ακόµα τιµηθεί µε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας.

Eίναι συγγραφέας επίσης των παιδικών βιβλίων Tο Mυστήριο των Xριστουγέννων, Eίναι Kανείς Eκεί; και των µυθιστορηµάτων Vita Brevis, Mέσα από το Σκοτεινό Kαθρέφτη, Το Κάστρο των Αγγέλων, Mάγια, το Θαύµα της Zωής, H Mαγική Bιβλιοθήκη, Η Κόρη του Διευθυντή του Τσίρκου, Το Κορίτσι µε τα Πορτοκάλια, O Πύργος των Πυρηναίων και Ο Κόσµος της Άννας.