ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

  • Σύντομα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη το βιβλίο των Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Ιστορίας, με τίτλο Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακμής.

    Η επιλογή του τίτλου του βιβλίου, αντικατοπτρίζει το πέρασμα από την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου (στη δεκαετία του 1980) στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας (2009-2020). Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι λόγοι της βαθμιαίας υποβάθμισης, δηλαδή παρακμής, της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Οι συγγραφείς, αξιοποιώντας το αδημοσίευτο αρχείο του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που καλύπτει χρονικά την περίοδο 1975-1989, φωτίζουν άγνωστες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της δεκαετίας του 1980 και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, επικεντρώνονται στην πολιτική μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ο ίδιος ταυτίστηκε με την «Αλλαγή», και με ό,τι αυτή εκπροσωπούσε. 
     
    Παράλληλα, οι συγγραφείς προχωρούν σε ανάλυση και επικαιροποίηση των δυο σημαντικότερων ζητημάτων, που απασχολούν την ελληνική πολιτική ζωή από το 1981 μέχρι τις ημέρες και αυτά είναι το δημόσιο χρέος της χώρας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα συγκεκριμένα ζητήματα προσεγγίζονται και αναλύονται υπό το πρίσμα των προφητικών λόγων του Ανδρέα Παπανδρέου.