«H ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΤΩΜΕΝΟΥ ΣΤΙΛΕΤΟΥ»

 • Μπορεί ένα στιλέτο να είναι ματωμένο; Φυσικά. Αλλά μπορεί να εκδικείται κιόλας δρώντας αυτόβουλα χωρίς να είναι οπλισμένο σε χέρι ανθρώπινο;
   
  Γράφει η Νατάσα Ράγιου 
   
  Μπορείτε να φανταστείτε ένα στιλέτο να λειτουργεί μόνο του, να βρίσκει τον στόχο που είναι ο κακός και μοιραία να τον εξολοθρεύει με μια κίνηση μεθοδικά και ευθύβολα;;
   
  Κάπου... πριν από τον Μεσαίωνα. Κάποτε... στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη του σήμερα. Την ήπειρο της Ένωσης της, της ανεργίας, των λαθρομεταναστών, των ναζιστικών μορφωμάτων, των εξεγέρσεων. Στην Ευρώπη που περίμενε τον Μεσαίωνα κυριαρχούσαν δυστυχία, σκλαβιά και φόβος. Μισό λεπτό.. Βρίσκετε κοινά σημεία  εδώ; Η  Ευρώπη του 2019, κομμάτι του πλανήτη της εξέλιξης μήπως εμφορείται από τα ίδια;;
   
  Πάντως το μυθιστόρημα αυτό ξετυλίγει την ιστορία ενός ευτυχισμένου λαού, που ζούσε γεμάτος αγάπη και δικαιοσύνη πριν αμαυρωθεί από τη δολοφονία της αγάπης.
   
  Περιγράφει  την  δυστυχία του λαού που υπέφερε τα πάνδεινα, όταν καταδυναστεύτηκε από την εξουσία ενός τυραννικού Μονάρχη. Διηγείται την ζωή ενός νέου άντρα γενναίου και ξεχωριστού, που πρόθυμα δέχτηκε να αντιμετωπίσει τους δολοφόνους της αγάπης και να θυσιαστεί για τη σωτηρία και την ελευθερία αυτού του λαού.
   
  Κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όπως κανείς δε γνωρίζει πώς ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα πολλές φορές η ευτυχία παραχωρεί τη θέση της στη δυστυχία, λέει η περίληψη που συνοδεύει το ανάγνωσμα. Κι αρχίζει ο μύθος με τον έρωτα μεταξύ δυο νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να μαντέψουν, πως, εκείνη η γαλήνια βραδιά που έμελλαν να σμίξουν και να κουρνιάσουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, θα μετατρεπόταν σε  εφιάλτη, σε εφιαλτικό θάνατο ακριβέστερα, για εκείνους και θα εξελισσόταν σε καταιγίδα για το μέλλον πολλών άλλων…
   
  Πώς γίνεται ένα βιβλίο, ένα ανάγνωσμα, να είναι τρυφερό και συνάμα σκληρό; Να είναι ρομαντικό, γεμάτο νοσταλγία, να έχει γεύση γλυκού του κουταλιού και παράλληλα να σου δημιουργεί φρίκη; Να συνδυάζει ωραίες στιγμές και την ίδια στιγμή, αποτρόπαια γεγονότα που παγώνουν το μυαλό;

  Το σιγουρο είναι πως το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει στην κατηγορία Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα.

  Επίκαιρο;; Μόνο! Δείτε τι γίνεται γύρω μας. Στην Συρία, στις παγιωμένες εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής…
   
  Το βιβλίο κάνει λόγο για παράφρονες ηγέτες, τυράννους αδίστακτους, αιμοβόρους, διψασμένους για εξουσία που θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα και ανθρώπινες ζωές, κυρίως αυτές, προκειμένου να αυξήσουν την εξουσία, την επιρροή και τα πλούτη τους. Αναγνωρίζετε τέτοια πρόσωπα στον 21ο αιώνα. Πολλά φαντάζομαι…
   
  Εκτιμώ πως είναι ένα ανατρεπτικό βιβλίο γραμμένο από ένα αναπότρεπτο ταλέντο. Ανατρεπτικό το μυθιστόρημα γιατί δεν έχει καμιά σχέση με το αναμενόμενο με την γνωστή συνταγή των βιβλίων που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια. Αναπότρεπτο το ταλέντο της συγγραφέως γιατί η ροή κυλάει σαν νεράκι και δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις πριν μάθεις τι έγινε στο τέλος .
   
  Έντονο το στοιχείο της έκπληξης για τον ανυποψίαστο αναγνώστη. Άλλα περιμένεις, άλλα φαντάζεσαι και άλλα εκτυλίσσονται μπροστά σου στις επόμενες σελίδες.
   
  Πολλοί διεκδικούν σήμερα τον τίτλο του συγγραφέα. Η κύρια Άννα Λάμπρου τον έχει κερδίσει με το σπαθί  της.
  Έχω μια ριζοσπαστική άποψη για την παρουσίαση ενός καλού βιβλίου. Δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα ή σχεδόν τίποτα.
   
  Μπορώ να σας πω τι δεν είναι το βιβλίο: Βαρετό, Μονότονο, Δυσνόητο, Αδιάφορο, Επαναλαμβανόμενο, Μια από τα ίδια .
   
  Αρχίζει με μια περιγραφή ηρώων, καταγραφή τοπίων γεγονότων και χαρακτήρων  και καταλήγει σε ένα μυθιστόρημα που σε μαγεύει με την πλοκή του, αν είσαι άνθρωπος κι έχεις μέσα σου ιδανικά. Αν όχι υπερέχουν πιο χαρντ αναγνώσματα: Ο αγών μου του Αδόλφου, του Βαρουφάκη, αυτό που θα γράψει ο πρώην πρωθυπουργός για το 2015. Θρίλερ κι αυτά .
   
  Ο χρόνος, η θλίψη, η μνήμη, η μοναξιά , το ιδεατό της σχέσης, η αγάπη, ο έρωτας, το συναίσθημα, η γυναίκα η γνώση, το μυστήριο, η απουσία, το κενό, η ήττα το εγώ και το εσύ που παλεύουν διαρκώς και ανελέητα, τα αδιέξοδα, η φυγή οι αδυναμίες, τα μέσα μας, η προδοσία το φως και το σκοτάδι.
  Και πάνω απ όλα η  Μοίρα και παιχνίδια της .
   
  Σε ευθεία συμφωνία με τον αγαπημένο Πάολο Κοέλο, η κυρία Λάμπρου, με τρόπο ηχηρό και σαφέστατο, διαδίδει μέσα από τις σελίδες της πως, όταν είναι να γίνει κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να συμβεί ακόμα και μέσα από γεγονότα που εμείς ονομάζουμε συμπτώσεις. .
   
  Ένα παραμύθι πλημμυρισμένο από μαγεία σαν αυτή που χρειαζόμαστε για να συνέρθουμε και να πιστέψουμε πάλι στον καλό εαυτό μας και στο σπόρο της αγάπης με τον οποίο γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι.
  Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αναζήτηση  του πεπρωμένου, με ρομαντισμό, αλήθεια και μαεστρία που είναι ξεκάθαρα άλλη μια απόδειξη της περιβόητης ρήσης του Μαχάτμα Γκάντι:
  Τύραννοι και δολοφόνοι, μόνο για λίγο κυριαρχούν και βασιλεύουν Στο τέλος πάντα νικώντας. Και ευτυχώς !