ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ: ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ IBBY

 • Μία από τις συγγραφείς που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2019 ήταν και η Βασιλική Νευροκοπλή στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους για το βιβλίο «Ο μικρός μονομάχος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

   

  «Ο μικρός μονομάχος αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή»

   


  Για όσους είχαν διαβάσει το βιβλίο της η διάκριση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που αγκαλιάστηκε από το αναγνωστικό κοινό από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του.

   
  «Ευχαριστώ τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη»
   
   
  Η πολυγραφότατη συγγραφέας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα (2 Απριλίου) δήλωσε: «Το παιδικό – εφηβικό βιβλίο δεν αντανακλά απλώς έναν καλύτερο κόσμο, αλλά τον ενσαρκώνει». Ενώ αναφερόμενη στην τιμητική διάκριση που έλαβε από τo ελληνικό τμήμα της IBBY δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν ώστε αυτό το βιβλίο να πάρει «σάρκα και όστα».  «Πίσω από κάθε διακεκριμένο έργο κρύβεται μια επιτυχημένη και συντονισμένη προσπάθεια πολλών ανθρώπων και γι΄αυτό ευχαριστώ τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη».
   
   
  Λίγα λόγια για την συγγραφέα
   
  Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968.
  Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου.
   
  Το πρώτο της παραμύθι, Αν τ’ αγαπάς, ξανάρχονται (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2007), βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το περιοδικό Διαβάζω. Το παραμύθι της μουσικής (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2008) ανέβηκε ως μουσικοθεατρική παράσταση τον Φεβρουάριο του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Μάιο του 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως κορυφαία εκδήλωση της Ελλάδας στο πλαίσιο της «Νύχτας Διαπολιτισμικού Διαλόγου». Τον Φεβρουάριο του 2014 ανέβηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης και κατόπιν σε πολλά θέατρα ευρωπαϊκών πόλεων.  
   
  Η σειρά των τεσσάρων παραμυθιών της Ιστορίες του Καλλίστρατου (εκδόσεις Ελληνική Βιβλική Εταιρία) τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Annie Vallotton» στην κατηγορία της Παιδικής Λογοτεχνίας από το παγκόσμιο συνέδριο των εκδοτών των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών (Μάιος 2015, Σεούλ Κορέας). Το παραμύθι της Ο Αχτιδοϋφαντής (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2015) εκδόθηκε το 2018 στην Τουρκία από τον Εκδοτικό Οργανισμό Yapi Kredi µε τίτλο Gün?s?g? Dokuyucusu.  Το παραμύθι Νύχτα θαυμάτων (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2017) έλαβε το βραβείο Εικονογράφησης Public 2018.  
   
  Το 2011 η συγγραφέας μοιράστηκε το Β’ Βραβείο Διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος µε θέμα «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», που διοργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica «Nostos» στην Αργεντινή. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά δεκαοχτώ βιβλία.
   
  Περισσότερα για την Βασιλική Νευροκοπλή στην ιστοσελίδα της: https://vassilikinevrokopli.weebly.com