ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
 
Τα σκληρά και άγρια χρόνια στη Μεταπολίτευση - Βγόντζας Αντώνης

Ανήκω σ’ αυτούς που αγάπησαν τη Μεταπολίτευση. Σχεδόν τη λάτρεψαν. Όσοι τη ζήσαμε, από τους πόνους ενός πρόωρου τοκετού, όσοι πορευτήκαμε μαζί της, όσοι σπαρταρήσαμε και λαχταρήσαμε στα λάθη της, στα αμαρτήματά της ή και στα εγκλήματά της, πρέπει να είμαστε περήφανοι. 

Τα γεγονότα και τα στοιχεία είναι δεδομένα. Απαιτούνται πρότυπα και ιδεολογία.  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πραγματοποίησε την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας και έκτισε ένα σύγχρονο κράτος. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, «ο Γέρος της Δημοκρατίας», κατέστησε την παιδεία κύριο στρατηγικό στόχο. Και τη Δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της Μεταπολίτευσης. Και την οδήγησε σε ήρεμα νερά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε έναν προοδευτικό,  δημοκρατικό, σοσιαλιστικό  χώρο με πλούτο ιδεών και προτάσεων. Οικοδόμησε μια νέα Πολιτεία. Γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή κατά τις αξιολογήσεις των πολιτών. Παρήγαγε ιδεολογία. Προαπαιτούμενο κάθε αγώνα. Εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού. Ο εικοστός αιώνας μάς έδωσε κορυφαίους ηγέτες. Ήσαν όλοι τους πατριώτες. Σήμερα τους αναζητάμε. Η νεολαία θέλει όραμα και πάθος. Όχι διαχειριστικές προτάσεις. 
 
Αυτό το βιβλίο δεν είναι «νομικό».  Ούτε «ακαδημαϊκό». Είναι «πολεμικό».
 
 
 
 
Βιογραφικό συγγραφέα
 

• Κατάγεται από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασιθιώτικων βουνών. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά - Μαθηματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Ασκεί τη δικηγορία από το 1971. Υπήρξε συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ορισμένες χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικές. 

• Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. Υπερασπίστηκε, κυρίως, φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους! Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών και φυλακίστηκε σε απομόνωση για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». 

• Νομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, στην τελευταία του θητεία ως Πρωθυπουργού (1993-1996).

• Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά το «βρώμικο ?89» υπό τον συντονισμό του Αντώνη Λιβάνη μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Κώστα Λαλιώτη, τον Σάκη Πεπονή και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο. 

• Υπερασπίστηκε μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο τον Ανδρέα Παπανδρέου και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του γνωστού περιοδικού ΤΙΜΕ για τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς του από χυδαιότητες των αντιπάλων του.

• Έχει ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με συμμετοχή σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

• Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός»,  «Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος» στην Αττική,  «Ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου».

• Ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004). 

• Υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης.

 

 
 
Δείτε επίσης:
 
...ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία...
Βγόντζας Αντώνης
19,14€ 18,26€
σελ.: 448
καλάθι
Τιπούκειτος - Χρονικό χωρίς ψευδώνυμο
Βγόντζας Αντώνης
17,31€ 16,51€
σελ.: 254
καλάθι
Η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου
Βγόντζας Αντώνης
18,18€ 17,34€
σελ.: 431
καλάθι
 
Πορεία στην ομίχλη της κρίσης.
Βγόντζας Αντώνης
9,39€ 8,96€
σελ.: 280
καλάθι
ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ