ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
 
scripta manent - Μηλιαράκης Ι. Πέτρος

«...“κριτές” της αποτελεσματικότητας κανόνων δικαίου με γνήσια δημοκρατική νομιμοποίηση γίνονται μη κυβερνητικές οντότητες “θολής” και, πάντως, μη δημοκρατικώς νομιμοποιημένης καταγωγής.
Το κατά τ’ ανωτέρω, στερούμενο δημοκρατικής νομιμοποίησης ως προς τη δομή και τη δράση του, παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό “σύμπλεγμα” “Αγορών” και “Οίκων Αξιολόγησης” αναδεικνύει μ’ εξαιρετική, πλην όμως άκρως ανησυχητική, καθαρότητα την επικυριαρχία του “οικονομικού” επί του δημοκρατικώς κρατικής προέλευσης “θεσμικού” στο ευρύτερο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

απόσπασμα ομιλίας του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου που έλαβε χώρα τη 14η Σεπτεμβρίου 2016 στην έναρξη εργασιών του 4ου ετήσιου «Athens Democracy Forum», με θέμα: «Religion, Migration, Power and Money», που διοργάνωσαν οι New York Times υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας


«Η έννοια του Αρχιπελάγους καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο Montego Bay της Ιαμαϊκής και αυτό εισάγει οπωσδήποτε θετικό πρόκριμα για την Ελλάδα, γιατί οφείλουμε να διεκδικούμε με ενεργητικές παρεμβάσεις να επεκταθεί η έννοια αυτή, με όλα βεβαίως τα επιμέρους αποτελέσματά της, και στα πράγματι μικτά Αρχιπελαγικά Κράτη, όπως είναι η χώρα μας. Η νέα Σύμβαση προσφέρει μια επαρκή βάση για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε η αρχιπελαγική δομή καθεαυτή απαιτεί εκ των πραγμάτων για όλα τα Αρχιπελαγικά Κράτη (αμιγή ή μικτά) την ειδική πρόνοια της “μη διάσπασης” του ενιαίου της αρχιπελαγικής δομής και εν τέλει τη “μη διάσπαση” της κρατικής κυριαρχίας».

 
 
 
Βιογραφικό συγγραφέα
 

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως θεωρητικός της νομικής επιστήμης, έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων. Κυριότερα έργα του είναι: Σύγχρονα Θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου (1982), Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985 και 1989), Η Εξωτερική Πολιτική κατά το Συνταγματικό Δίκαιο (1987), Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα (1987), Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου (1990), Τραπεζικό Δίκαιο (1994), Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου – The European Court in Strasbourg (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, 2000), Μεταδημοκρατία και κοινοτικό κεκτημένο (2003), Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ Νομικού Δόγματος και Πολιτικής (2005), Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνικό Σύνταγμα – Public International Law and Hellenic Constitution (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, 2008, προλογίζει ο Καθηγητής Χάρης Παμπούκης), Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο (2009, προλογίζει ο Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς).

Ως νομικός της πράξης, δικηγορεί ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Ελλάδας (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ), με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις Συνταγματικού Δικαίου, Διοικητικού Δικαίου και Δημοσιονομικού Δικαίου, καθώς και ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις ατομικών δικαιωμάτων και Ενωσιακού Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, χειρίζεται και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Είναι μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων».

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε.

Διεύθυνση ιστοχώρου: www.miliarakispetros.gr

 
 
Δείτε επίσης:
 
Δημόσιο και διεθνές δίκαιο
Μηλιαράκης Ι. Πέτρος
14,35€ 13,69€
σελ.: 135
καλάθι
Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα
Μηλιαράκης Ι. Πέτρος
14,35€ 13,69€
σελ.: 182
καλάθι
 
-->