Συγγραφέας: Περατικού-Κοκαράκη Μαρία  

Quick Overview

Η Μαρία Περατικού-Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της. 
 
Μεγάλωνε με τις διηγήσεις της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή,  Αθηναίας μητέρας της,  μαζί με τους μύθους, θρύλους κι αγώνες της Κύπρου. Της άφηναν γεύσεις και μυρωδιές, για να φτιάχνει  στη συνέχεια τις δικές της μικρές ιστορίες. Ιστορίες που την ταξίδευαν και της γνώριζαν ανθρώπινες μοίρες, πορείες, αγώνες, αντιστάσεις, προσπάθειες, μόχθους. 
 
Από πολύ μικρή συμπέρανε πως κάθε Άνθρωπος κι ένα μοναδικό ταξίδι! Τούτο το ταξίδι την οδήγησε  σε φιλολογικές σπουδές στην Αθήνα  και στο Σίδνεϊ.  Εργάστηκε ως Tutor στο Old Sydney University και στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου.
 
Έχει βραβευθεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 2014 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ ως «Άνθρωπος  του Πολιτισμού και των Γραμμάτων».
 
Κάνει βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών, οι οποίες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα ποιητικά έργα Αγυρτείες, Ταναφόρμια, Αυτόμελα, Χάι-Κάι, Ιδιόμελα, Χάι Κου και Τάνκα, Χάι Κου - Σένριου και Ρέγκα, το διήγημα Μνήστρα και το μυθιστόρημα Βαλς με Δεκανίκια. Τα Χρόνια των Ακαμαντίδων αποτελούν τo Δεύτερο Μέρος Της Κύπρος Τριλογίας, με Πρώτο Μέρος Τα Χρόνια με τα Κυκλάμινα.