"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ": ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 • Κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα σε όλα τα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Ηλία Δ. Μαριολάκου, Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ", από τις εκδόσεις Λιβάνη.

  Έπειτα από ενδελεχή έρευνα 20 ετών, ο κος Μαριολάκος παραδίδει στους αναγνώστες το πρώτο βιβλίο (θα ακολουθήσουν κι άλλα),  μια "Εισαγωγή στη Γεωμυθολογία" και το "Γεωλογικό και Φυσικογεωγραφικό Δυναμικό". Ένα βιβλίο που αναλύει τη σχέση που έχουν οι μύθοι των Ελλήνων με το γεωπεριβάλλον, το περιβάλλον δηλαδή μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε  ο προϊστορικός  πολιτισμός των Ελλήνων.

  Η ελληνική μυθολογία λοιπόν, όπως τεκμηριώνει ο καθηγητής στο βιβλίου του, δεν είναι ένα γοητευτικό παραμύθι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προϊστορική πραγματικότητα.

  Η συστηματική μελέτη της εξέλιξης του κλίματος κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια κυρίως και των επιπτώσεών του στον αιγαιακό και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο έδειξε ότι η πρώιμη πολιτισμική εξέλιξη των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συνδέεται άμεσα με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, την ίδια εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη, βόρεια των οροσειρών των Πυρηναίων και των Άλπεων, επικρατούσε το ψύχος (παγετώδης περίοδος).

  Αποδείχθηκε ακόμη ότι η γενεαλογική εξέλιξη των θεών, όπως μας την έχει κληροδοτήσει ο Ησίοδος, ακολουθεί την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου κατά την περίοδο μεταξύ 18.000 και 6.000 χρόνων πριν από σήμερα.
  Στο βιβλίο αυτό αναλύονται συνοπτικά η φυσικογεωλογική εξέλιξη του ευρύτερου αιγαιακού χώρου, καθώς επίσης και ορισμένες από τις πρώτες τεχνολογικές δραστηριότητες των προϊστορικών κατοίκων του.

  Μπορείτε να δείτε το βιβλίο ΕΔΩ

  Ο Ηλίας Μαριολάκος παρουσιάζει το βιβλίο του: 

   

  Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλία Μαριολάκου στο Cretetv::